Na pijaci u Tuzli oduzeto 171 kilograma duhana

Duvan4

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regonalnom centru Tuzla u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli 171 kilograma duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama.

U zajedničkoj akciji Tima za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u Regionalnom centru u Tuzli i policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona, na Gradskoj pijaci u Tuzli od pet fizičkih lica privremeno je oduzeto 55 kilograma rezanog duhana zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Duhan koji se prodavao na tržnici nije bio obilježen akciznim markicama UIO u skladu sa Zakonu o akcizama u BiH, a lica za predmetnu robu nisu raspolagala bilo kakvom dokumentacijom o nabavci ili njenom porijeklu.

Na podučju opštine Šamac, ovlašteni službenici UIO u saradnji sa policisjskim službenicima MUP-a Republike Srpske CJB Doboj, prilikom kontrole saobraćaja zaustavili su putničko motorno vozilo u kojem je pronađen 66 kilograma sitno rezanog duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH.

Također, u zajedničkoj akciji Tima za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u Regionalnom centru u Tuzli i policijskih službenika MUP-a Republike Srpske CJB Doboj, Policijska stanica Šamac, zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda privremeno je oduzeto 50 kilograma sitno sjeckanog duhana.

Naime, prilikom redovne kontrole saobraćaja, nakon zaustavljanja na području opštine Šamac, utvrđeno je da se kod jednog fizičkog lica u putničkom motornom vozilu, između ostalog, nalazi veća količina duvanskih proizvoda, sitno rezani duvan u količini od 50 kilograma, koji nije bio obilježen akciznim markicama.

Protiv svih fizičkih lica kod kojih je pronađen duhan i ostale duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene akciznim markicama, u skladu sa važećom zakonskom legislativom i instrukcijama dežurnih tužioca bit će pokrenut prekršajni postupak ili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu.