Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na području Trebinja i Bileće uhapšene dvije osobe zbog ratnog zločina

sipa-hapšenje-1542015

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području Trebinja i Bileće locirali i lišili slobode osumnjičene za ratni zločin Miodraga Grubačića i Iliju Đajića, oba državljana BiH.

Treći osumnjičeni nalazi se u bjekstvu i policijski djelatnici SIPA-e i partnerskih agencija za njim intenzivno tragaju, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Istovremeno, s lišenjima slobode, izvršeni su pretresi stanova i objekata koje osumnjičeni koriste.

Navedene osobe su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičene su da su na području Bileće, tijekom 1992. godine, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Oni su osumnjičeni za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s područja Bileće, Nevesinja, Trebinja, Gacka i drugih mjesta, njih više stotina, koje su bile nezakonito zatočene u logoru formiranom u okviru kasarne u Bileći.

Navedeni su osumnjičeni za teška mučenja i zlostavljanja zatočenika, premlaćivanja, nanošenja teških fizičkih i psihičkih ozlijeda, seksualna zlostavaljanja i ponižavanja, zastrašivanja i odvođenja na simulirana strijeljanja, držanja u nečovječnim uvjetima, uslijed čega su, zbog uvjeta boravka u logoru i izostanka liječničke i medicinske pomoći, četiri osobe smrtno stradale, a veliki broj žrtava pretrpio je teške fizičke i psihičke ozlijede, od čega i danas imaju posljedice.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti provedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.