Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pucnjava u naselju bulevar

Na Stupu ubijen Šveđanin, ranjeni muškarac van životne opasnosti

Harris Österdahl
FOTO: Avaz
Harris Österdahl ubijen na Stupu

Švedski mediji tada su pisali da Osterdahl već s 25 godina ima dosije u kojem je 21 počinjeno krivično djelo

U pucnjavi u sarajevskom naselju Stup ubijen je državljanin Švedske H. O., a jedna osoba je ranjena, objavio je Avaz pozivajući se na svoje izvore.

Nezvanično, kako je objavio isti izvor, u pitanju je Harris Österdahl, državljanin Švedske.

Nije poznato kojim povodom je Österdahl boravio u Sarajevu.

Prema informacijama „Avaza“ on ima 30 godina, a u Švedskoj je bio vođa narkokartela “Vinsta” zbog čega je, prema pisanju medija iz Švedske, 2017. godine osuđen na četiri godine zatvora. On je proglašen krivim za podmićivanje, prodavanje droge i kršenje švedskog Zakona o oružju.

Koristio je Facebook za rasparčavanje droge, koju je slao uz kućnu dostavu.

Švedski mediji tada su pisali da Osterdahl već s 25 godina ima dosije u kojem je 21 počinjeno krivično djelo. Od 2013. do 2018. Osterdahl je tri puta osuđivan na zatvorsku kaznu.

Još jedna osoba je ranjena i ona se nalazi na KCUS-u, ali nije životno ugrožena. Nije još uvijek poznat identitet ranjenog muškarca, niti je li on u trenutku napada bio s Osterdahlom.

Mreža “Vinsta”

Mreža u predgrađu Vinsta glavni je prihod ostvarila od prodaje droge. Dvoje vodećih ličnosti, Harris i Dennis Österdahl, osuđeni prošle godine na zatvorsku kaznu zbog teških krivičnih djela vezanih uz drogu. Obojica su označena kao organizatori “akcije prodaje droge”.

Između ostalog, Facebook su koristili za promociju svoje prodaje. Kada su kupci naručivali preko određene težine, dostava na kućnu adresu bila je uključena.

Policija kao članove mreže Vinsta izdvaja jedanaest muškaraca, a svi su osuđeni za krivična djela, uključujući teška krivična djela s oružjem, pokušaj pljačke, teška krivična djela s drogom, napad i otmicu, pisao je 2018. godine švedski magazina “Expressen“.

MUP KS: Pucnjava u naselju Bulevar

“Oko 16.30 sati u naselju Bulevar, općina Ilidža došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane NN lica. Jedan muškarac je usljed povreda preminuo. Smrt konstatovao ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Drugi muškarac je povrijeđen i prebačen na KCUS. Stepen povreda će biti utvrđen. Policijski službenici su na terenu. U narednom periodu više informacija”, zvanično je saopštenje MUP-a KS.