Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dragan jurković

Načelnik o ispisivanju uvredljivih grafita u Nemu, podsjetio na još jedan slučaj

gazi balije neum
FOTO: TV N1
Poruka "Gazi balije" na prozoru restorana

Na objektu buregdžinice „Sarajka“ te na drugim ispisane su poruke: „Za dom spremni“, „Gazi balije“, „Pitarske pi*ke“, „Je*em te Sarajvo“ te druge

Načelnik Neuma, Dragan Jurković osudio je ispisivanje nacionalističkih i fašističkih grafita koji su osvanuli na buregdžinici „Sarajka“ i susjednim objektima.

U reakciji za portal “Avaza“ Jurković kaže da je o ispisivanju uvredljivih grafita obaviješten u poslijepodnevnim satima , budući da je bio odsutan zbog zdravstvenih problema.

-Naravno, osuđujem sve takve pokušaje pojedinaca ili grupa i ograđujemo se od tog, vjerujem, izoliranog incidenta, jer takve poruke uvredljivog i neprimjerenog sadržaja ne doprinose ni izgradnji povjerenja niti šalju pozitivnu sliku o Neumu. Volio bih da se to nije dogodilo i vjerujem da to neće narušiti imidž našeg grada, jer u Neum su svi dobrodošli, bez obzira na vjersku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost – rekao nam je Jurković.

Naglasio je kako se nada da će nadležni organi reagirati profesionalno i pronaći izvršioce tog vandalskog čina.

– Vjerujem da će u tome uspjeti, a mi ćemo što se tiče lokalne zajednice, odnosno, naših nadležnih službi reagirati i ukloniti sporne grafite – rekao nam je Jurković.

Osuđujem svaku vrstu vandalizma u našem gradu

Podsjetio je i na vandalski čin početkom mjeseca kada su polomljeni križevi u dvorištu crkve Svetog Ante, što je unijelo nemir među lokalnim stanovništvom, a u vezi tog slučaja policijska istraga je i dalje u toku.

– Nadam se da će u oba slučaja istraga rezultirati otkrivanjem počinitelja i adekvatnim sankcijama. Zaista, osuđujem svaku vrstu vandalizma u našem gradu – poručio je Jurković za portal “Avaza”.

Podsjetimo, na objektu buregdžinice „Sarajka“ te na drugim ispisane su poruke: „Za dom spremni“, „Gazi balije“, „Pitarske pi*ke“, „Je*em te Sarajvo“ te druge.

Prijavljeno policiji

O svemu su se oglasili i iz policije.

– Policijskoj stanici Neum negdje oko 14 sati prijavljeno je da u Ulici kralja Tomislava ima ispisanih grafita uvrjedljivog sadržaja na zidovima više objekata. Policija je poduzela mjere i radnje u svojoj nadležnosti pri provođenju krim istrage i traga za počiniteljima – potvrdio je za Fenu glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) Ljudevit Marić.

Dodao je kako još uvijek nema osumnjičenih ni privedenih osoba.