Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon nesreće u BiH umro osuđeni kamatar s potjernice

miro calusic

Bjegunac Miro Čalušić, koji je prošle godine zbog lihvarenja nepravomoćno u Hrvatskoj osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora, poginuo je nakon nesreće u BiH.

Kako prenosi Seebiz, Čalušić se u utorak predvečer na magistralnoj cesti između Livna i Tomislavgrada sudario s kamionom nakon čega je otišao kući u mjesto Pasič.

Tokom noći mu je pozlilo pa je prevezen i Dom zdravlja Tomislavgrad gdje je preminuo. Uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom.

Podsjetimo, Miro Čalušić je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen zbog lihvarskih ugovora, prijevara i krivotvorenja. On i njegovi jataci bili su optuženi da su sklopili više lihvarskih osoba s 25 osoba te na takav način sebi pribavili imovinsku korist u novcu i nekretninama u ukupnom iznosu od nešto više od 31,1 miliona kuna. Prema presudi je morao je vratiti 27,8 miliona kuna ilegalne zarade, a na Županijskom sudu u Zagrebu u toku je bio žalbeni postupak, podsjeća Seebiz.

“Prvookrivljenika se da je od početka 2007. do rujna 2012. godine u Zagrebu i Dubrovniku, koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja, s većim brojem građana sklapao ugovore o zajmu s kratkim rokovima povrata, u kojima je umjesto iznosa stvarno posuđenog novca navodio znatno uvećane novčane iznose od iznosa koji su doista i primili, a pritom im je neistinito predočavao da su dužni vratiti samo iznos stvarno posuđenog novca ili da uvećani iznos predstavlja unaprijed zaračunatu kamatu.

Kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova ugovarao je sporazume o prijenosu prava vlasništva na nekretninama radi osiguranja tražbina ili upise založnog prava, pri čemu je vrijednost nekretnina znatno premašivala iznos zajmova. Ujedno, pozajmljujući navedena novčana sredstva, tereti ga se da je ugovarao kamatnu stopu znatno veću od zakonski dopuštene”, stajalo je u optužnici.