Crna hronika

Fup

Napad na informacioni sistem Općine Centar izveo haker iz Irana

14/08/2020

Mladić se sumnjiči da je 5. 6. i 6. 6. 2020. godine izvršio hakerski napad na informacioni sistem Općine Centar Sarajevo i "UTIC" (Univerzitetski tele-informatički centar) Sarajevo

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa Europolom, identifikovali i zadokumentovali lice koje se sumnjiči da je počinilo krivično djelo “Oštećenje računalnih podataka i programa” iz člana 393. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Riječ o dvadesetsedmogodišnjem državjaninu Islamske Republike Iran incijala R.N.G. Mladić se sumnjiči da je 5. 6. i 6. 6. 2020. godine izvršio hakerski napad na informacioni sistem Općine Centar Sarajevo i “UTIC” (Univerzitetski tele-informatički centar) Sarajevo.

Iranac je sa servera lociranih u Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Finskoj, a koje je koristio radi prikrivanja stvarne lokacije sa koje se vršio internet napad, iskoristio “ranjivost” u informacionog sistema u vlasništvu Općine Centar Sarajevo, a potom nakon pribavljanja privilegija “legalnog” korisnika informacionog sistema, na navedenom sistemu neovlašteno instalirao maliciozni računalni program pod nazivom “Sorena”. Osumnjičeni je navedeni program “Sorena” koristio za tzv.”kriptovanje” podataka na informacionom sistemu, te pojavu tzv. “ransom” poruke, koja je za sadržaj imala obilježja iznude, odnosno zahtjev za plaćanje otkupnine za vršenje “dekripcije” na naprijed opisan način “kriptovanih” podataka.

Takođe, dana 06.06.2020. godine, osumnjičeni je izvršio istovjetan internet napad i na informacioni sistem UTIC (Univerzitetski tele-informatički centar Sarajevo), koristeći maliciozni računalno program pod nazivom “Mamba”, te na taj način onemogućio funkcionisanje informacionog sistema “UTIC” Sarajevo.

Na opisani način je na štetu Općine Centar Sarajevo i “UTIC” Sarajevo počinjena neutvrđena materijalna šteta, koja se ogleda u vremenu potrebnom za vraćanje informacionog sistema u prethodno ispravno stanje, kao i zastoju u radu općine prilikom izdavanja Uvjerenja građanima.

Navedeni internet napad je i u istom vremenu izvršen u smjeru informaicone infrastrukture u Švicarskoj.

Federalna uprava policije je protiv lica R.N.G (1993.) podnijela Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, o čemu će posredstvom Interpola biti obavještene nadležne službe u IR Iranu, radi poduzimanja daljih aktivnosti u odnosu na osumnjičenog.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.