Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljena akcija “Zadruga”, pretresi na 12 lokacija

fup
Ilustracija

Službenici MUP-a Kantona Sarajevo pretresli su danas 12 lokacija u ovom kantonu u nastavku akcije “Zadruga”, tokom koje je ranije uhapšeno 12 lica osumnjičenih za pranje novca i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, potvrdila je Srni portparol Tužilaštva Sarajevskog kantona Azra Bavčić.

Akcija je po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo počela krajem januara i prvobitno je bilo uhapšeno 12 lica, od kojih je za devet određen jednomjesečni pritvor.

Riječ je o Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Salihi Dervišević, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo je kao vođe ove grupe označio bračni par Đalić.

Enisa i Sanel Đalić su registrovali agencije za posredovanje u zapošljavanju “Eslider” i “Liding”, koja je radila do septembra 2016. godine, a u okviru koje su falsifikovali uvjerenja sa fakulteta koja potvrđuju da su lica na koja su uvjerenja glasila studenti i đaci.

To su radili sa ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje.

Potom su sa ostalim osumnjičenima sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a nakon toga su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao sa računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 odsto.

Na ovaj način pravna lica su izbjegavala plaćanje poreza i ostalih dažbina,
odnosno vršili su pranje novca.

Tužilaštvo navodi da su na ovaj način pribavili za sebe više od 40 miliona KM, te oštetili budžet za oko 30 miliona KM.