Nastavljeno suđenje Ademiru Pezi zbog ubistva Vedada Bajrice

pezo ademir

Svjedok Nermin Čengić, zvani Durmo, jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu, na suđenju Ademiru Pezi (27) optuženom za ubistvo Vedada Bajrice 5. novembra 2015. u naselju Vratnik u Sarajevu, ispričao da je uoči zločina Pezo telefonom pokušavao nazvati Bajricu kako bi ga pitao zašto su ga Timur Keketović i Bajrica spominjali u negativnom kontekstu i da li je Bajrica potom rekao da je Pezo ispao “pi…”.

Podsjetimo, Timur Keketović je u svom iskazu 17. decembra 2015. tvrdio da je Bajrica ubijen samo zato jer je bio njegov prijatelj.

Čengić je ispričao da je otvorio teretanu, zbog čega je imao problema sa Timurom Keketovićem, kome je to smetalo jer je i sam imao jednu. Timur nije pristao da Nermin teretanu otvori samo za svoje prijatelje, te ga je sa bratom Elvirom Keketovićem napao i pretukao. Nakon toga, dok je bio kod kćerke svog punca došao mu je u posjetu Bajrica, koji je kućni prijatelj sa Sakibom Puškarom. Bajrica je govorio Čengiću da se trebaju smiriti strasti i tenzije između njega i Keketovića, te je spominjao Nermina Solakovića-Solu, piše Oslobođenje.

Solaković je, prema Čengićevim riječima, čuo kada je Timur u svojoj teretani Pezu pitao da li je preuzeo ulogu zaštitnika Potogije i Čengića, te da je to Pezo negirao. Nakon toga, Bajrica je rekao da je Pezo zbog toga ispao pi…. Kada je Pezo za to čuo, pokušavao je kontaktirati sa Bajricom, ali nije uspio. Nedugo nakon toga, svjedoka je, kako je rekao, nazvao Potogija i rekao da su se “Pezo i Bajrica popucali”. Čim je to čuo, Čengić je otišao na mjesto događaja i vidio samo Pezu, sa policajcima, te mu je Pezo tom prilikom rekao: “Vidi šta mi uradi, počeo je pucati na mene”.

Čengić je odgovarajući na pitanja tužiteljice Ivane Petković rekao da je Jasmin Poturković rekao da je prisustvovao pucnjavi na Vratniku, te da želi da pomogne Pezi. Čengić je potom po njega poslao taksistu Tarika Bektića koji je Poturkovića dovezao u kafić u Robot komercu na sastanak sa Čengićem. Čengić je istakao da je Poturković od njega tražio novac kako bi rekao ono što zna, ali je on to odbio. Dodao je da je Poturković od njega tražio pare jer je znao da ih Čengić ima i da želi pomoći Pezi.

Vještak balističar Dino Osmankadić rekao je da je vještačio pištolje pietro beretta kalibra 6.35 mm i crvena zastava kalibra 9×19 mm, te odjeću Peze i Bajrice. Naveo je da je na pojedinim dijelovima Pezine odjeće bilo tragova sagorjelih barutnih čestica na koje je pucano iz neposredne blizine. Na donjem stražnjem dijelu trenerke je našao dvije ulazne rupe. Osmankadić je pojasnio da je vještačio pet čahura pištolja 9×19 mm, te četiri čahure pištolja kalibra 6.35 mm.

Vještak za fizikalno hemijska ispitivanja Ivica Perović iz FMUP-a rekao je da je vještačio parafinske rukavice nekoliko osoba. Tako je utvrdio da je na Bajricinim rukama bilo 13 barutnih čestica, Edin Bećar je imao sedam, Pezo 10, Potogija šest i Denis Škamo četiri čestice. Alma Mušinović, vještakinja za DNK analizu iz Centra za forenzičku i informatičku podršku FMUP-a, vještačenjem DNK, utvrdila je da tragovi krvi na odjeći dostavljenoj na analizu pripadaju Pezi i Bajrici te još nekoj nepoznatoj osobi.

Suđenje se nastavlja 8. februara.