Nastavljeno suđenje Kerimu Mudželetu koji je automobilom usmrtio pješakinju

Kerim Mudželet

U Kantonalnom sudu u Sarajevu je nastavljeno suđenje 20-godišnjem Kerimu Mudželetu iz Sarajeva, optuženom da je u junu ove godine, na tramvajskom stajalištu kod zgrade Predsjedništva BiH, autom usmrtio Jelenu Opričić (26) iz Kladova u Srbiji, a njenog prijatelja Jorga Eistfelda Reschkea (31) iz Berlina teško ozlijedio. Majka optuženog, Šahzema Mudželet, svjedočila je da je ona vlasnica peugeota 206, koji je Kerim vozio, prenosi Večernji list.

“Kerim je kući obično dolazio oko 11 sati uvečer. Tu noć je kasnio i nazvala sam ga na telefon. On mi je kazao da je išao ispratiti prijatelje na ekskurziju ispred Druge gimnazije te da vozi kući. Nedugo poslije razgovora pozvao me nepoznati broj i javio se Kerim. Kazao je da je imao strašnu saobraćajnu nesreću i bio je sav izbezumljen”, ispričala je Šahzema te dodala da je ubrzo nakon razgovora sa suprugom stigla na mjesto nesreće.

Pred sudskim vijećem svjedočio je i taksist Zufer Šišić, koji je ispričao kako je tu kobnu noć tamnog peugeota i sivog audija prvi put vidio na semaforu kod Katedrale, kada su prošli kroz crveno svjetlo.

“Stajao sam na crvenom svjetlu na semaforu, kada je pored mene prošao tamni peugeot, a potom i sivi audi. Kada se upalilo zeleno svjetlo na semaforu, nastavio sam voziti za njima i kod zgrade Predsjedništva, na raskrižju za Džidžikovac, ugledao sam ponovo ta dva vozila. Potom sam čuo škripu guma, jak udar i vidio tamni oblak dima. Izletio sam iz auta i ugledao djevojku ispod auta. Vidjela joj se noga i papuča. Kod kioska je ležao ozlijeđeni momak i ja sam prišao pomoći. Pored peugeota je stajao mladić koji se držao za glavu, zapomagao i bio je u teškom psihičkom stanju”, rekao je Šišić, pokazujući na vozača Kerima.

Svjedok je dodao da nije vidio trenutak udara te da je sivi audi prošao pored peugeota i nastavio voziti. Odgovarajući na pitanje Mudželetovog odvjetnika, Alena Nakića, svjedok je kazao da je 15-ak minuta nakon nesreće ponovno ugledao sivi audi, koji se parkirao u blizini njegova auta te je iz vozila izišla jedna osoba.

Svjedok je negirao da je vidio kako je taj audi u vožnji prepriječio put peugeotu, a na što sugerira odbrana. Suđenje se nastavlja 2. februara.

Inače, Kerim je već od ranije bio poznat policiji po nizu prekršaja u saobraćaju, a nesretnih dvoje stranaca se u Sarajevu našlo zbog humanitarne akcije.