Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opsežna fotodokumentacija

Nastavljeno suđenje za ubistvo na Ilidži

kantonalni sud_zgrada

Zastupnica optužbe u ovom predmetu, tužiteljica Mona Meršnik predočila je niz materijalnih dokaza

Predočavanjem i ulaganjem u spis materijalnih dokaza optužbe, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Robertu Baćiću (1954.), državljaninu R Hrvatske, i Emini Hall (1981.), državljanki Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, optuženima za ubistvo Fazlije Hrustića (77) u kući na području općine Ilidža, novembra 2017. godine.

Prvooptuženi Baćić se tereti i za krivična djela – napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, te za nedozvoljeno držanje i posjedovanje oružja iz člana 52. stav 1. tačka a) Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije – ZONDINOM-a Kantona Sarajevo, a sve u vezi sa članom 54. KZBiH.

Zastupnica optužbe u ovom predmetu, tužiteljica Mona Meršnik predočila je niz materijalnih dokaza, a, između ostalog, zapisnike o uviđaju s mjesta događaja koji su sačinili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, odnosno nadležne policijske uprave i zapisnike o pretresima osumnjičenih osoba i određenih objekata, te potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, kao i nalaze sudskih vještaka.

Istovremeno, prezentirana je opsežna fotodokumentacija, listinzi u vezi s obavljenim telefonskim razgovorima, izvodi iz kaznene evidencije, službene zabilješke o ispitivanju svjedoka i brojni drugi akti nadležnih institucija, relevantnih za vođenje ovog postupka.

Zastupnica optužbe predložila je i da se na ročištu čitaju zapisnici o ispitivanju osumnjičenih (tri zapisnika iz novembra i decembra 2017. godine), međutim, odbrana se usprotivila tom, kao i prijedlogu za ulaganje fizičkih dokaza (oduzetih predmeta), pa je to prolongirano za nastavak pretresa.

Naime, branitelj prvooptuženog, advokat Muhidin Kapo ocijenio je kako bi to bilo preuranjeno, budući da će branjenici/optuženi svjedočiti u svoju kosrist, istaknuvši i prigovor u pogledu ulaganja fizičkih dokaza, a u vezi s čime će se odbrana očitovati u završnoj riječi.

Kako je predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić, saopćio, na narednom ročištu, zakazanom za 1. februar, trebalo bi pristupiti prezentaciji fizičkih dokaza, te ispitivanju sudskog vještaka za kriminalistiku, koji je, u međuvremenu, opravdao svoj izostanak s današnjeg ročišta.

Optužnica Baćića i Hall tereti da su 17. novembra 2017. u stanu u Ulici Vitomira Lukića na Stupu, općina Ilidža, Hrustića uspavali tabletama (‘leponex’ od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, te da mu je potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, usljed čega je Hrustić preminuo.

Kako se u optužnici navodi, u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, Baćić i Hall, koji su ranije osuđivani, prethodno su se dogovorili da od žrtve uzmu/prisvoje pištolj, automobil, zlatni prsten i protezu sa zlatnim zubima.