Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neobična situacija dovela do hapšenja serijskih lopova u Sarajevu

hapsenje

Dvojica serijskih razbojnika, Renato Kragulj (26) iz Prijedora i Semir Karađuz (30) iz Banjaluke, pobjegli su sa liječenja iz Zavoda za forenzičku psihijatriju u Sokocu, a zatim su ukrali automobil i otišli za Sarajevo.

Ova veoma neobičan situacija i krađa je rasvijetljena slučajno, kada je sarajevska policija u Ulici Džemala Bijedića zaustavila automobil „golf 2“ plave boje, javlja Euroblic.

– Automobilom je upravljao Kragulj, a sa njim je bio i Karađuz. Provjerama je utvrđeno da je ovo vozilo ukradeno u mjestu Podromanija kod Sokoca, kao i da je ovaj dvojac pobjegao sa liječenja iz Zavoda za forenzičku psihijatriju u tom gradu – rekao je izvor blizak istrazi.

On je pojasnio da su policajci zatim obavijestili Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a nakon kriminalističke obrade njih dvojica su vraćeni na liječenje u pomenuti Zavod.

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo potvrdili su da im je prijavljena krađa automobila na Sokocu, kao i da su obaviješteni od kolega iz Sarajeva da je pronađen sporni automobil, koji je potom vraćen vlasniku.

Kragulj i Karađuz su poznati policiji po brojnim krivičnim djelima, a iza sebe imaju brojne presude i hapšenja, najčešće zbog krađa i razbojništava.

Kragulj je zadnji put uhapšen prije nešto više od godinu dana, a policija ga je tada sumnjičila da je opljačkao najmanje deset kafića i kuća u Prijedoru.

Tom prilikom krao je novac, nakit, mobilne telefone, računarsku tehniku, ali i bicikle.

Prije toga u žižu javnosti je dospio i u septembru 2015. godine kada je uhapšen zbog sumnje da je od oca tadašnje djevojke ukrao zlatni nakit vrijedan oko 11.500 maraka.

Ukradeni nakit je prodavao po zlatarama, a prilikom privođenja tada je kod njega nađena i manja količina droge spid. Osim toga i dvije godine prije je uhapšen zbog sumnje da je sa nadgrobnih spomenika sa dva pravoslavna groblja u Prijedoru krao mesingana slova. Pored ovoga on je još nekoliko puta hapšen.

Ni Karađuz ne zaostaje puno za kolegom sa psihijatrije. On je do sada više puta hapšen također zbog krađa, pljački i pokušaja razbojništava.

Tako je 2012. godine prilikom pljačke jedne prodavnice radnicu napao nožem. Osim toga 2014. godine je uhapšen zbog sumnje da je opljačkao 14 stanova na području Banjaluke i Prijedora.

On je u stanove provaljivao uz pomoć alata i to najčešće oko podne, u vrijeme kada vlasnici nisu bili u kućama. Krao je novac, alkoholna pića i nakit koji je zatim prodavao. Privođen je ranije i još zbog teških krađa na području Banjaluke.

Zavod bez komentara

U Zavodu za forenzičku psihijatriju iz Sokoca juče nismo uspjeli dobiti odgovore na to kako su njihovi pacijenti pobjegli, kao ni da li njihova ustanova posjeduje neku vrstu obezbjeđenja.

U Zavodu su rekli da direktor nije na poslu, a na pitanja koja smo poslali nismo dobili odgovor.