Crna hronika

Pogibija mašinovođa

Nermin sam prikupio dokaze o teškoj nesreći: Moj brat je ubijen!

14/11/2018

"Bojim se da ovaj slučaj željezničke nesreće, u kojoj su trojica izgubila glave, među njima i moj brat Fehmin, ne završi kao slučajevi Dženana Memića i Davida Dragičevića"

Mirnu ljetnu noć 23. augusta u Jablanici prekinuo je prasak od stravičnog sudara dva teretna voza “Željeznica FBiH”. Te kobne noći na mjestu su poginuli mašinovođe Jasmin Ćerenić, Fehmin Turčinović, a nekoliko dana poslije, od zadobivenih povreda preminuo je i Haris Karić. Božidar Jurenić uspio je iskočiti iz voza.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje vodi istragu, ni 82 dana nakon nesreće nema nikakve informacije o uzrocima velike tragedije. Muk je i u “Željeznicama FBiH”! S druge strane, Nermin Turčinović, brat Fehmina Turčinovića, jednog od poginulih mašinovođa, kaže za Dnevni avaz da je razočaran odnosom nadležnih prema ovoj nesreći.

– Bojim se da ovaj slučaj željezničke nesreće, u kojoj su trojica izgubila glave, među njima i moj brat Fehmin, ne završi kao slučajevi Dženana Memića i Davida Dragičevića. Niko ovdje nema nikakve odgovornosti – kaže Nermin Turčinović, koji nam se javio iz Austrije, gdje živi i radi.

Dok čeka odgovore na brojna pitanja o pogibiji svog brata, Nermin ne želi izlaziti u javnost s dokazima, koje je, kako kaže, sam pribavio.

– Da se ovo dogodilo na Zapadu, sve bi bilo riješeno za 24 sata. Moj brat je, praktično, ubijen! On je bio u vozu koji je stajao u Jablanici. Voz koji je išao iz pravca Mostara, naletio je na njih pri punoj brzini i dogodilo se ono što se dogodilo. Neko je mašinovođi rekao da ima prolaz – drhtavim glasom govori Nermin.

Gubitak brata, kaže, ništa ne može nadoknaditi.

– Ali, hoću da istina izađe navidjelo. Ako je neko kriv, neka odgovara. Postoji više verzija, imam mnogo informacija, fotografija, sve sam pribavio. Skretnica je bila okrenuta na voz u kojem je bio moj brat. Dosta materijala imam, ali čekam da vidim šta će Tužilaštvo uraditi – kaže Turčinović.

Jedna od teorija

Jedna od teorija koja se spominje jeste da je do sudara vozova došlo i zbog toga što na tom dijelu pruge nisu radili autostop uređaji.

Ugrađeni autostop uređaji treba, naime, da upozore mašinovođu da smanji brzinu voza, da zaustavi voz naglim kočenjem ako mašinovođa ne postupi prema proceduri, odnosno ako iz bilo kojeg razloga prolazi pod crvenim svjetlom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.