Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar sigurnosti BiH

Nešić: Uspostavljena direktna veza Europola prema MUP-u RS

Nenad Nešić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Nenad Nešić

Više puta sam napominjao da je moja uloga da svima omogućim korištenje tog prava, bez da se time narušava nečije drugo pravo, kaže Nešić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić saopćio je da je danas izvršena ekstenzija u smislu direktne komunikacije sa Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke (N/ZKT) za saradnju sa EUROPOL-om prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

U saopćenju za javnost Nešić navodi zvanične akte koji regulišu ovu oblast – Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i EUROPOL-a, Privremena odluku o uspostavljanju sistema saradnje i razmjene informacija, Instrukcija o postupanju s ciljem provođenja sporazuma o strateškoj saradnji i Pravilnik o radu N/ZKT.

Dodaje kako je “svim tim aktima dato pravo nadležnim organima koji čine N/ZKT, a koji su prepoznati kao nadležni i od strane EUROPOL-a (DKPT, SIPA, GP BiH, Federalni MUP, kantonalni MUP-ovi, MUP RS, Policija Brčko Distrikta BiH, Služba za poslove sa strancima, Istražno odjeljenje UiO), da pod određenim uslovima koje propisuje EUROPOL mogu dobiti direktnu vezu sa EUROPOL-om”.

-Više puta sam napominjao da je moja uloga da svima omogućim korištenje tog prava, bez da se time narušava nečije drugo pravo. Isto tako imam i obavezu da ne dozvolim bilo kakvu blokadu ili opstrukciju od bilo koga koja će uticati na rad nadležnih tijela BiH u saradnji sa EUROPOL-om – kaže Nešić.

Navodi kako je “naš najveći spoljnopoliticki cilj članstvo u EU čime bi postali dio zajedničkog evropskog prostora u borbi protiv svih vrsta kriminala i svih oblika ugrožavanja. Upravo saradnja sa EUROPOL-om je ključna za ostvarivanje tog cilja”.

-Od uspostave N/ZKT višestruko je povećan broj razmijenjenih informacija. Želim da se zahvalim predstavnicima Delegacije EU koji su prepoznali napore Ministarstva bezbjednosti BiH, koji su ocijenili da je uspostavljanje N/ZKT najsvjetlija tačka BiH u 2023. godini i koji su nam dali punu podršku u poštovanju i provođenju svih pravila koja regulišu saradnju sa EUROPOL-om. Veliku zahvalnost dugujem i direktorici EUROPOL-a Catherine De Bolle i njenom zamjeniku Jean-Philippe Lecouffe na podršci koju nam daju. Na kraju zahvalan sam i svim predstavnicima nadležnih tijela BiH koji čine N/ZKT i koji su, bez obzira na neka različita mišljenja, dali doprinos ostvarivanju ove aktivnosti nakon sastanka koji je održan 12. marta – ističe Nešić.

U toku su, kako je dodao, aktivnosti davanja ekstenzije svim nadležnim tijelima koja su podnijela zahtjeve i koja ispunjavaju uslove za to.

-Podržavam ovu aktivnost, pozivam i ohrabrujem i ostala nadležna tijela da podnesu zahtjeve i ispune uslove za dobijanje ekstenzije jer ćemo na taj način dobiti na operativnosti i mobilnosti. Ova aktivnost će u velikoj mjeri povećati bezbjednost građana BiH, a samu BiH prikazati u dobrom svjetlu – ocjenjuje Nešić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.