Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nesretni Ramiz nije bio radnik preduzeća Saniteks

Ramiz Kendic

U požaru koji je jučer ujutro oko 7.30 sati izbio u krugu velikokladuškog poduzeća Saniteks stradao je 26-godišnji Ramiz Kendić iz mjesta Gornja Vidovska u Velikoj Kladuši. Prema riječima njegovog rođaka Brace Kendića, nesretni Ramiz nije bio radnik ovog poduzeća, nego je posljednjih mjesec i pol dana obavljao poslove za kompaniju Adda promet d.o.o., koja je u krugu Saniteksa radila na prikupljanju mašina i sirovina za reciklažu.

Do požara je došlo u pogonu u kojem su rezani stari Saniteksove mašine, koje su se pripremale za reciklažu. Vatrogasci su odmah upućeni na mjesto događaja, ali su samo uspjeli lokalizirati vatru. Na žalost, Ramizu više nije bilo spasa. Vatrogasci su naveli kako su do 10 sati gasili vatru te su se i sami izložili opasnosti, piše Večernji list.

Naime, tokom gašenja je došlo do eksplozije jedne cijevi, a tragedija je mogla biti i veća da nisu uspjeli brzo lokalizirati plamen i ohladiti spremnike unutar pogona gdje su i rezane stare mašine koje su bile pripremane za recikliranje.

“Rođen je 22. 4. 1989. u Velikoj Kladuši. Završio je mašinstvo u II. srednjoj školi “Dr. Husein Džanić”. Oženjen je i nije imao djece”, kažu tužno članovi porodice.

Inače, preduzeće Saniteks jedno je od rijetkih proizvođača medicinskih sredstava, sanitetskih i higijenskih proizvoda u BiH. Osnovano je 1962., a od avgusta prošle godine najveći dioničar Saniteksa je grupacija Asa Prevent. Šokirani radnici ne pamte ovakvu tragediju.