Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani zabrinuti

Niz pucnjava u Beogradu: Pala dva velika klana, dileri se bore za prevlast na tržištu

mup srbija hapsenje klan ss

Posljednja pucnjava u nizu se dogodila prije nekoliko dana na Košutnjaku, kada je upucan 47-godišnji Dejan V. Napadač je žrtvu sačekao ispred balona za mali nogomet i ispalio u njega više metaka

Raste zabrinutost Beograđana nakon što su tokom posljednjih mjesec dana svjedočili pucnjavama za koje se pretpostavlja da su dio borbi dilera za prevlast na tržištu narkotika u glavnom gradu Srbije. Poslije hapšenja pripadnika klana Veljka Belivuka te pada kriminalne skupine Vračarci očekivalo se da će na beogradskim ulicama doći do zatišja, ali to se ipak nije dogodilo, piše Nova.rs.

Pretpostavlja se da je Belivukova grupa kontrolisala tržište droge, prije nego što su Belivuk i njegovi najbliži saradnici uhapšeni u februaru prošle godine. Dio tržišta droge je pokrivala i kriminalna skupina Vračarci, čiji su članovi prošle sedmice uhapšeni u velikoj akciji srpskog MUP-a, Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA) i Tužilaštva za organizovani kriminal.

Očito je da se na beogradskim ulicama tokom posljednjih mjesec dana učestalo događaju pucnjave i sukobi. U većini slučajeva se radi o obračunima zbog droge, što ostavlja dojam da je u toku borba lokalnih dilera za prevlast nad tržištem narkotika u Beogradu.

Građani ne skrivaju ogorčenost

Tako je krajem oktobra u pucnjavi u beogradskoj općini Grocka ranjen 28-godišnji čovjek. U napadu je zadobio ozljedu noge, a vrlo brzo se otkrilo da je on samo mjesec dana ranije već bio meta napada. Tada se nagađalo kako su motiv napada neraščišćeni računi, a spominjala se i droga.

Nekoliko dana kasnije dogodila se nova pucnjava u Beogradu, u kojoj je 29-godišnji Nikola R. upucan s deset metaka te je s teškim povredama prevezen u bolnicu. Kasnije se doznalo da žrtva pucnjave ima dosje zbog droge i nasilnog ponašanja.

„Čuli smo svađu ispred zgrade, onda je nešto puklo, mislili smo da je vatromet, kojeg ovdje ima često. Policijska svjetla i sirene su probudili cijelo susjedstvo, vidjeli smo gomilu policijskih vozila. Ovaj kraj je poznat kao leglo droge, ja sam ovdje od 2008. i tada je policija jurila dilere“, ispričao je ogorčeni svjedok pucnjave.

Muškarac ranjen na istom mjestu kao i njegov prijatelj prije sedam godina

Sedam dana kasnije se dogodila nova pucnjava u Beogradu. 18-godišnji Dejan G. je upucan dok je čekao na semaforu u Požeškoj ulici na Banovom brdu. Napadač mu je prišao i ispalio nekoliko hitaca u njega. Mediji su kasnije objavili kako je Dejan G. od ranije poznat policiji jer je bio uhapšen zbog trgovine narkoticima.

Posljednja pucnjava u nizu se dogodila prije nekoliko dana na Košutnjaku, kada je upucan 47-godišnji Dejan V. Napadač je žrtvu sačekao ispred balona za mali nogomet i ispalio u njega više metaka. S obzirom na to da je napadač u žrtvu pucao iz neposredne blizine, pretpostavlja se da je napadač ili neiskusan ili je namjerno tako pucao jer je bila riječ samo o upozorenju.

Ranjenog Dejana su dva prijatelja privatnim automobilom prevezla u bolnicu. Jedan od dvojice prijatelja je bio Nenad Asanović, koji je 2015. godine ranjen na istom mjestu kao i Dejan. Tada su napadači pucali na Asanovića na parkiralištu ispred balona za mali nogomet te ga pogodili u bedro.