Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova velika oružana pljačka u BiH: Pljačkaši rade po već ustaljenom obrascu

600_1484596489pljacka_pumpa
Foto: Ilustracija

Pet nepoznatih maskiranih osoba, uz prijetnju vatrenim oružjem, otuđile su u nedjelju oko 20 sati iz Tržnog centra “Robot” u Mostaru neutvrđenu količinu novca, potvrđeno je u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Mostar čiji su djelatnici izašli ne mjesto događaja te utvrdili da su, za sada još uvijek nepoznate osobe, uz prijetnju vatrenim oružjem od uposlenika tražili da ih odvedu do sefa odakle su otuđili neutvrđenu količinu novca.

O navedenom su slučaju upoznate sve policijske ophodnje na terenu kao i Odjel kriminalističke policije koji poduzimaju potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog kaznenog djela, navodi se u saopštenju policije.

Na području Hercegovine povećan je broj pljački tržnih centara, sportskih kladionica i inače, objekata koji rade s gotovim novcem. U svim slučajevima isti scenarij, u ovisnosti od objekta do objekta, naoružana osoba ili više njih čekaju sami kraj radnog vremena, kao što je i ovaj posljednji slučaj pljačke Robota, upadaju u objekt i prijeteći oružjem otimaju novac, piše Dnevni list.

Do dolaska policije na mjesto događaja, razbojnici već odmiču u nepoznatom pravcu, a naknadno se na nekom od okolnih lokaliteta pronađe zapaljeno vozilo za koje se ispostavi da su ga razbojnici koristili u pljački. Nažalost, većina ovakvih razbojstava vodi se po nepoznatim počiniteljima, odnosno, nikada se kazneno djelo ne rasvijetli.

Osim Robota, opljačkanog u nedjelju, posljednja pljačka trgovačkog centra s otuđenom većom svotom novca dogodila se posljednjeg dana septembra u večernjim satima kada su četiri maskirane i naoružane osobe opljačkale tržni centar Bingo u industrijskoj zoni Tromeđa – Međugorje. Kada su radnici Binga završili radno vrijeme, razbojnici su u 22 sata upali i prijeteći oružjem odnijeli oko 50 hiljada maraka.

Ovaj objekt na meti razbojnika našao se i ranije, tačnije krajem prošle godine, kada je opljačkan na sličan način. Tada su trojica maskiranih i naoružanih razbojnika iz metalne kase ukrali 73.000 maraka. Još nije rasvijetljena n iti pljačka tržnog centra Bingo u Mostaru koja se dogodila sredinom avgusta prošle godine. Razbojnici su tada i pucali prema djelatnicima zaštitarske agencije i pobjegli s većom svotom novca. Iako službeno nikada nije otkriveno o kolikoj se svoti radilo, neslužbeno se moglo čuti da je u pitanju bio iznos od nekoliko stotina hiljada maraka.

Na području Mostara i drugih dijelova Hercegovine nije nikakva novost niti pljačka vozila i osoba koje prevoze novac od objekta do banke. Krajem avgusta je kod gradske tržnice izvršen pokušaj otuđenja novca od djelatnika jedne benzinske pumpe koji je toga dana prikupljao novac nakon smjena na svim benzinskim pumpama. Razbojnik je ranio uposlenika benzinske hicem u but noge, ali novac nije uspio oteti.

Opljačkan Bingo u Hadžićima

U Hadžićima kod Sarajeva u nedjelju navečer se dogodila oružana pljačka u tržnom centru Bingo u kojoj je, prema još nepotvrđenim informacijama, sudjelovalo više osoba.

Kako su rekli iz Operativnog centra MUP-a Sarajevskog kantona, pljačka se dogodila oko 21 sat, a policija traga za počiniteljima.