Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novac zarađen od prostitutki ulagao u kupovinu kurbana

20151027230050_333069

Pred Kantonalnim sudu u Sarajevu danas je održano ročište za određivanje pritvora Samiru Kurtoviću i Omeru Nargaliću koji su uhapšeni u akciji SIPA-e “Lipstick”, zbog sumnje da su više djevojaka navodili na protituciju.

Tužitelj Senad Osmić kazao je kako je Tužilaštvo KS provodilo aktivnu istragu dugo vremena, da su ispitani svjedoci i da je dokazano da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni navodili djevojke na prostituciju, te da je više njih učestvovalo u svemu tome, ali da još nisu identificirali sve osumnjičene.

Prvi put sam se susreo s ovakvim načinom pranja novca. Ulagao je u stoku, kupovao je ovce i krave i potom ih prodavao u kurbane, što je zaista poražavajuće

– Postoje maloljetnice čiji identitet treba zaštititi. Do sada smo utvrdili da su najmanje tri maloljetne djevojke bile navođene na prostituciju. Grupa je djelovala duže vrijeme, a zasigurno od 2014. godine. Organizatori je bio Samir Kurtović koji je zarađivao najmanje 1.000 KM dnevno – rekao je Osmić.

Tužitelj Osmić je također citirao i navode iz pojedinih prisluškivanih razgovora, prenosi Dnevni avaz.

– U razgovoru od 14. augusta 2015. godine osumnjičeni je pozivao drugu metu gdje prije poziva govori kako je kupio kuću i osam dunuma zemlje. U drugom razgovoru N.N. osoba pita Kurtovića koliko mu djevojaka može osigurati za tu večer, a on je navodno odgovorio kako može koliko god hoće i da to košta 200 eura po satu. U jednom od razgovora klijent je na engleskom kazao ‘treba mi nešto mlado’, a Kurtović je rekao ‘Imam jednu od od 16 godina’. Stranac ga je tada pitao da li će njene godine biti problem, na šta mu je Kurtović rekao da njene godine nisu problem – kaže tužilac Osmić.

Za drugoosumnjičenog Narlagića Tužiteljstvo tvrdi da je štitio Kurtovića, te da je nalazio klijente za djevojke. Kada su se osumnjičeni obraćali Sudu, obojica su negirali krivična djela za koja ih se sumnjiči i naglasili su da se ne poznaju te da se prvi put vide u sudnici.

– Ne znam gospodina. Prvi put u životu ga vidim sada i nikada nismo bili u kontaktu – rekao je Kurtović.

[yuzo_related]

Nargalić, inače odležao u zatvoru deset i po godina zbog ubistva, je rekao kako je “veliki vjernik”, te da nikada sebi ne bi dozvolio da nešto uradi nešto kao što je navođenje na prostituciju.

Tužitelj Osmić se osvrnuo i na krivično djelo pranja novca za koje se ova grupa također tereti te je kazao kako se iz iskaza koji je dala osumnjičena Šehović vidi da je Kurtović novac ulagao u stado stoke.

– Prvi put sam se susreo s ovakvim načinom pranja novca. Ulagao je u stoku, kupovao je ovce i krave i potom ih prodavao u kurbane, što je zaista poražavajuće – ocjenio je Osmić.