Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi protesti u Sarajevu: Ko štiti ubice Dženana Memića?! (FOTO)

Pravda za Dženana Memića

Nezadovoljni radom MUP KS, Tužilaštva KS i tužilaca koji radi na predmetu ubistva Dženana Memića, porodica, prijatelji i građani Sarajeva danas su održali nove mirne proteste.

Okupljeni su se okupili u 11:30 ispred SCC-a, a u 11:55 mirna povorka se uputila pred Tužilaštvo KS, te pred zgradu Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo istražuje ubistvo Dženana Memića koje je prvobitno okarakterisano kao saobraćajna nesreća.

Jedini svjedok – saučesnik, djevojka Alisa Mutap, nije dosljedna u iskazu, kao ni pripadnik kantonalnog MUP-a koji je prisustvovao uviđaju, javlja N1.

Roditelji žele istinu, a u sve se uključila i Kantonalna skupština. Ni 100 dana porodica ne zna ko je odgovoran za smrt Dženana Memića. Porodica je nezadovoljna brzinom istrage. Oni žele saznati ko je odgovoran za smrt njihovog sina. Mutap tvrdi da ima amenziju i da se ničega ne sjeća.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, kazao je da su prisiljeni organizovati druge proteste jer nemaju nikakvu informaciju.

“Tužilaštvo je samo ukazalo na svoje greške, čak je tužiteljica u izvještaju napisala da je istraga išla u pogrešnom smjeru i da je nezadovoljna.

Od drugog dana ukazali smo na greške da ga nije udarilo auto. Tek su 9. marta proglasili ubistvo, mjesec nakon smrti. Od 9. marta do 7. aprila nije bilo nikakvih informacija. Od posljednjih protesta nikada nisam ni pozvan u Tužilaštvo ili MUP KS-a, iako su znali za greške u radu”, kazao je Memić.

On je dodao da mu se tužiteljica obratila dva puta kratkim dopisom.

“Prvo se obratila s dopisom da ne trebamo ukazivati šta oni trebaju raditi, a 6. maja stiglo je novo pismo u kojem je izrazila  nezadovoljstvo istragom, kao i da je nezadovoljna radom MUP-a koji je istragu odveo u krivom smjeru.”

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izašao je ispred zgrade Vlade KS i saslušao zahtjeve porodice ubijenog mladića Dženana Memića. On je kazao da ova porodica od samog početka ima njegovu podršku.

– Ovo što se dešava u KS ima dva aspekta jedan je tuga i bol koju porodici ne može nadomjestiti nikakva naša aktivnost, a drugo je sigurnost ovog cjelokupnog sistema i očigledno propusti koji su u jednom od ova dva organa koji su najavažniji u sistemu bezbjednosti to su tužilaštvo i policija. Više smo puta ministar MUP KS Ismir Jusko i ja i ministar pravde Mario Nenenadić razgovarali sa svima koji vode istragu i mi smo smo očekivali da će se u skorijim rokovima dešavati nešto što bi zadovoljilo pravdu na ovom svijetu – kazao je Konaković.

Premijer je kazao da u ovih 100 dana nema informacija, a često im se kao Vladi kaže da se ne miješaju u istrage.

– Mi ćemo na sljedećoj sjednici Vlade KS razmatrati vaše zahtjeve Skupštini i mi ćemo kao Vlada dati apsolutno dati podršku vašim zahtjevima. Očigledno je da se ovo mora staviti pod neku veću prizmu pritiska kako bi cjelokupna javnost u BiH znala da smo na strani pravde. Tražit ćemo da se uvrsti ova tačka na Skupštini, tražit ćemo formiranje ekspertnog tima.

Ove sedmice očekujemo neke nove rezultate istraga koje ukazuju ili na propust policije u prvom zapisniku koji je moguć ili na propust tužilaštva u daljoj proceduri ovog vođenja istrage. Tu vam apsolutno ova Vlada stoji na raspolaganju, rekao je Konaković.