zatražen dodatni rok

Novo vještačenje u slučaju ubistva Dženana Memića: Stiže tim iz Banje Luke

arijana-memic

Porodica Memić već više od tri godine tvrdi da je Dženan ubijen, a uskoro bi istragu trebalo otvoriti Državno tužilaštvo

Tim vještaka Centra za vještačenje i procjenjivanje Zenit iz Banje Luke zatražio je dodatni rok za saobraćajno vještačenje u ponovljenom suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju smrti Dženana Memića. Tako je ročište zakazano za 30. juli pomjereno za 19. septembar, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria.

Prema presudi Vrhovnog suda FBiH koji je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Seferovićima naloženo je i novo saobraćajno vještačenje.

Tim vještaka iz Banje Luke tražio je da izađe na lice mjesta u Velikoj aleji gdje se u noći 8. februara 2016. godine dogodila navodna saobraćajna nesreća u kojoj je povrede zadobio 21-godišnji Dženan Memić i njegova djevojka Alisa Mutap.

Tim vještaka tražio je i prisustvo vještaka medicinske struke, saznaje Novinska agencija Patria.

Prema saobraćajnom vještačenju koje je izvršeno na zahtjev odbrane Seferovića u prvom sudskom postupku protiv Seferovića, vještak Mirsad Kulović utvrdio je da ne postoje parametri koji ukazuju da je uopšte došlo do saobraćajne nesreće.

Tako nije utvrđena ni kontakt tačka navodnog udara vozila u pješaka.

Na pješaku nije bilo povreda nogu, iako u nesrećama tipa nalet automobila na pješaka prvo stradaju noge, pa glava, grudi.
Kantonalni sud odbacio je nalaz vještaka Ševala Kovačevića koji je radio nalaz za Tužilaštvo KS navodeći da su njegovi navodi „paušalni, spekulacija čak i neprimjereni i neozbiljni za jedno vještačenje“.

Kovačević je u svom nalazu čak naveo da su se pješaci kretali sredinom kolovoza i da je između njih bila udaljenost od 20 cm, a što je demantovala Alisa Mutap navodeći da su se kretali uz desnu stranu kolovoza i da su im se ramena dodirivala.

Kovačević je naveo da je Memić odbačen osam metara nakon udara za šta ne postoji nijedan dokaz.

Porodica Memić već više od tri godine tvrdi da je Dženan ubijen, a uskoro bi istragu trebalo otvoriti Državno tužilaštvo.

Muriz Memić, otac stradalog mladića podnio je krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba na čelu sa Dalidom Burzić, tadašnjom glavnom tužiteljkom Tužilaštva KS. U dva navrata Burzić je Memiću potvrdila da je Dženan ubijen.

Na slučaju Memić radilo je devet tužilaca što nije zabilježeno u sudskoj praksi u slučaju saobraćajne nesreće.