Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obdukcija otkrila “misterioznu” smrt bebe u Srebreniku

beba-meliha

Preliminarni rezultati obdukcije pokazali su kako je smrt bebe koja je dovezena u srijedu oko 10 sati u Dom zdravlja Srebrenik nastala uslijed gušenja te da na tijelu nema tragova nasilja.

Uzeti su tragovi biološkog porijekla čije će vještačenje pokazati radi li se o nesretnom slučaju ili ima elemenata kaznenog djela, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva TK, osvrćući se na zagonetnu smrt jednomjesečne bebe.

Majka Meliha Suljić, zajedno sa svojom strinom Ifetom, boravi u unajmljenoj trošnoj kućici na periferiji srebreničkog naselja Luka. Nezaposlena je, a jedini izvor prihoda im je skromna mirovina njezine strine.

Nažalost, kobnog dana njezina strina, zbog posjete svojoj bolesnoj kćeri, nije bila u kući. Otac trogodišnjaka umro je prije 12 mjeseci, a Meliha ima i osmogodišnju kći iz svog prvog braka. Kaže da je tragično preminulu bebu, zbog zdravstvenih razloga, začela umjetnom oplodnjom.

Također, novinarima je rekla da je kobnog jutra, kao i svakog drugog, ustala oko šest sati i naložila vatru u peći kako djeci ne bi bilo hladno. Nakon što je popila kafu i nahranila trogodišnjaka, presvukla je jednomjesečnog sina i pokušala ga ponovno uspavati.

– Starijem sam dala igračke, a bebu sam uzela u naručje i legla s njom na spužvu da je nahranim kako bih je ponovo uspavala. Dok sam ležala pored bebe i ja sam zaspala. Ne znam koliko sam dugo spavala. Samo znam da sam se naglo trgnula iz sna i vidjela trogodišnjeg sina kako leži na mjestu gdje sam stavila bebu. Kada sam podigla starijeg sina, ispod njega sam vidjela potpuno krvavu bebu. Pokušala sam joj dati umjetno disanje, a potom je okrenula na trbuh i masirala po leđima kako bih joj olakšala disanje. Na brzinu sam presvukla bebu, pozvala taksi i prevezla je u hitnu službu. Bebu sam predala medicinskom osoblju, uzela sredstvo za smirenje i izašla u čekaonicu. Nažalost, samo nekoliko minuta poslije dežurni liječnik mi je rekao da je beba mrtva, ispričala je vidno potresena majka Meliha.