Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obdukcija polazala: Radnik u Zenici umro usljed gušenja

Dan rudara
FOTO: Ilustracija

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona zaprimilo je obdukcijski nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine, nakon obavljene obdukcije smrtno nastradale osobe J.Đ., koja je preminula 7. augusta u izvanjamskom dijelu tehnološke zone pogona “Stara jama” Rudnika mrkog uglja Zenica.

Nakon završetka uviđajnih radnji dežurna kantonalna tužiteljica ZDK je zatražila da se obavi obdukcija preminule osobe Dž.J., da bi se utvrdilo da li se radilo o nesreći koja je uzrokovana zadesnom smrću zaposlenika na radnom mjestu ili propustu u radu ovog radnika.

Prema riječima stručne saradnice za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva/tužiteljstva, Mirne Poljac, “smrt osobe inicijala J.Đ. je nastupila neposredno usljed ugušenja, koje je nastalo kao posljedica jake kompresije površine grudnog koša”.

Nakon zaprimljenog nalaza i mišljenja vještaka sudske medicine i izvještaja policijskog tima, koji je obavio uviđajne radnje na mjestu događaja, poduzet će se ostale istražne radnje vezane za ovu radnu nesreću, koja se dogodila tokom manevrisanja željezničkih vagona za prijevoz uglja.

Istražne radnje o ovom slučaju nastaviti će se u skladu sa zahtjevima Kantonalnog tužilaštva ZDK.