Crna hronika

Hitna KS

Od sinoć četiri pacijenta završila u hitnoj zbog padova na poledici

06/01/2019

"Zbog novih padavina koje se očekuju danas i sutra preporučio bih mlađim  sugrađanima da izađu i očiste prostor  ispred svojih kuća"

Tokom noći i jutra Hitnoj medicinskoj pomoći Kantona Sarajevo javila su se četiri pacijenta s povredama koštanih struktura uzrokovanih padovima na poledici.

Dežurni ljekar u Hitnoj pomoći Tihomir Bera u izjavi za Fenu kazao je da povrede nisu bile teže pririode.

– Zbog novih padavina koje se očekuju danas i sutra preporučio bih mlađim  sugrađanima da izađu i očiste prostor  ispred svojih kuća ili da pomognu ljudima iz komunalnog, jer se veliki broj padova dogodi upravo ispred zgrada. Danas je nedjelja, ljudi ne idu na posao i vozila se manje kreću, ali sutra će biti rizično jer snijeg i dalje pada – kazao je dr. Bera.

Pored lomova, pacijenti se u Hitnu pomoć javljaju zbog problema sa srcem i visokim pritiskom te plućima, kao i oni koji imaju vrtoglavice, glavobolje, a  povećan je i broj onih koji imaju viroze.

Hroničnim  pacijentima dr. Bera je preporučio da bez velike potrebe ne izlaze iz domova, te da uzimaju svoje redovne terapije.

– Pacijenti koji imaju hronična oboljenja trebaju redovno uzimati  propisanu terapiju te izbjegavati kretanje u jutarnjim i večernjim satima kada su niže temperature, a pacijenti koji imaju viroze trebaju se obratiti porodičnim ljekarima, ali i sami sebi mogu pomoći tako što će uzimati dovoljno tečnosti i mirovati – kazao je dr. Bera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.