Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija "porto"

Odbjegli osuđenik koji je pucao na policajce predat Sudskoj policiji

amar basic
FOTO: Avaz.ba
Amar Bašić prilikom ranijeg privođenja

Bašić se tereti i za krivična djela – napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Sarajevska policija predala su danas u nadležnost Sudske policije 35-godišnjeg muškarca A. B., koji je u četvrtak, na osnovu potrage, lišen slobode u naselju Dobrinja, općina Novi Grad. Nezavnično, u pitanju je odbjegli osuđenik Amar Bašić.

Bašić je bio u bijegu od početka jula kada je pucao na policiju prilikom pokušaja hapšenja u akciji “Porto” koja je provedena s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela razbojništva i teških krađa.

Riječ je o nastavku operativne akcije „Porto“, provođene pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja više krivičnih djela razbojništva i teških krađa.

Prethodno su 3. jula slobode lišeni 25-godišnji Armin Husić i 24-godišnji Adnan Kahriman.

Za ovu trojicu muškaraca postoji osnov sumnje da su od 13. do 21. juna na području Kantona Sarajevo počinili četiri razbojništva i dvije teške krađe, pri čemu je pričinjena materijalna šteta veća od 100.000 KM na štetu fizičkih i pravnih lica.

Bašić se tereti i za krivična djela – napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje.