Općinski sud u Sarajevu

Određen pritvor Olegu Krautblattu i Ines Juretić, mjere zabrane za još pet gazdi

IMG_20190322_135816

Njima je određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, da bi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Olegu Krautblattu i Ines Juretić, osumnjičenima za računarske prevare u predmetu “Kasa”, potvrdila je za agenciju Patria Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Njima je određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, da bi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo. Kraublatt i Juretić se sumnjiče da su prodavali poseban softver tzv. “Inspirit Gastro” ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH, a koji je ugostiteljima omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa.

Specijalizirani program je napravljen po principu “kratkog i dugog klika”. To znači da su se zaposleni konobari kod osumnjičenih ugostitelja koristili “kratkim klikom” prilikom printanja računa za prodati proizvod, a koji je uredno bio evidentiran u sistemu. Međutim, “dugim klikom” vršene su malverzacije s obzirom na to da su kase također izbacivale račun, ali nisu registrovale promet.

Prema pet osumnjičenih Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana) i Šaćiru Čediću (Vatra) određene su mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.

Još nije poznato koliko je poreza utajeno na ovaj način, ali sumnja se da je riječ o višemilionskim iznosima. Inače, jedan od osumnjičenih Bakir Hadžić vlasnik restorana Una trebao bi se danas pojaviti pred istražnim organima.

Tokom akcije izvršeni su pretresi na više od 30 lokacija u Sarajevu, a privedeno je 13 osoba. Neki od objekata u petak je zapečatila Porezna uprava FBiH jer su uočene nepravilnosti u poslovanju.