Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Određen pritvor za grupu iz Tuzle osumnjičenu za proizvodnju droga

Hapsenja_MUP_TK1

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla je prihvatio prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Uzeira Gušića (34), Adu Milkunića (19), Fuada Halilovića (33), Mirzu Fatušića (28), Semira Ibrahimagića (28), Osmana Gocića (29) i Adnu Muharemagić (31) iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizovao Gušić počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Uz ovo krivično djelo Ado Milkunić i Semir Ibrahimagić su osumnjičeni i da su počinili krivično djelo neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Također, u ovom predmetu je istraga otvorena protiv dvije ženske osobe koje su također pripadale ovoj grupi, ali su nakon ispitivanja puštene da se brane sa slobode.

Pomenuti su osumnjičeni da su od početka januara do 6. jula ove godine u grupi koju je organizovao Uzeir Gušić, koji je nabavljao određene količine opojnih droga kokain, extazy (MDMA), amfetamin-speed, tablete suboxona i marihuanu za grupu, u različitim ulogama u grupi, pakovali i većem broju ljudi na području Tuzle prodavali ova narkotička sredstva.

Novac od prodate droge su potom predavali Gušiću.

Također, Općinski sud Tuzla je odredio i jednomjesečni pritvor za Adnana Požegića (30), Kushtrima Krasniqija (24) i Tarika Spahića (21) iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok je pritvor određen i za Alena Mujkića (30) iz Tuzle zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Požegić i Krasniqi su osumnjičeni i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili ekplozivnih materija, odnosno neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja municije iz Zakona o oružju i municiji TK.

Postoji osnovana sumnja da su oni u periodu od sredine aprila do 6. jula 2017. godine nabavljali, prepakivali i većem broju osoba u Tuzli prodavali opojne droge kokain, extazy (MDMA) i marihuana.

Sve pomenute osobe su lišene slobode u akciji koju su proveli ovo Tužilaštvo i pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga MUP-a TK (Sektor kriminalističke policije MUP-a TK) u četvrtak 6. jula 2017. godine, te je tokom pretresa na većem broju lokacija u objektima koje su koristili osumnjičeni u Tuzli pronađena određena količina ovih droga, precizne vage, oružje i municija.

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u TK, osumnjičeni su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužioci su donijeli naredbe o provođenju istrage i ispitali osumnjičene.