Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

službenici uio

Oduzete cigarete i rezani duhan

Oduzete cigarete 3

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 54.500 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u dvije odvojene akcije na putnoj komunikaciji Foča-Goražde oduzeli su cigarete i rezani duhan u vrijednosti 54.500 KM.

Ovlašteni službenici UIO iz Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Sarajevo u saradnji sa službenicima MUP BPK, PU Goražde, u dvije odvojene akcije provedene na putnoj komunikaciji Foča-Goražde, a prilikom kontrole dva vozila u mjestu Ustoklina pronašli su i oduzeli veću količinu cigareta i rezanog duhana.

U skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH privremeno su oduzeli 7000 kutija cigareta (FM, Manchester, Corset i King) i 130 kg rezanog sušenog duhana. Radi se o akciznim proizvodima koji su bili namijenjeni prodaju na „crnom tržištu“ jer nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe.

Protiv lica kod kojih je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba podnijet će se Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 54.500 KM.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.