Crna hronika

uio

Oduzete cigarete i skoro 50 kilograma sitno rezanog duhana

15/08/2020

Iz UIO su podsjetili da su kampanjom "Stop švercu" pozvali sve građane u BiH da na otvorenu liniju čiji je broj 080 02 06 07 potpuno besplatno i anonimno dojave savki oblike nezakonite trgovine i utaju indirektnih poreza

Prvi rezultati javne kampanje “Stop švercu” Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH su 8.326 privremeno oduzetih paklica cigareta i 48,5 kilograma sitno rezanog duhana, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 50.000 KM.

Ovlašteni službenici regionalnog centra Mostar su na više lokacija privremeno su oduzeli 6.531 paklicu cigareta, 490 ručno punjenih cigareta i 10,5 kilograma rezanog duhana. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe je 34.270 KM.

Na području Vlasenice privremeno je oduzeto 1.118 paklica raznih cigareta /FM, King/ i 11,5 kilograma sitno rezanog duhana. Tržišna vrijednosti oduzete robe procijenjena je na 7.729 KM.

Od dva lica na području opštine Vogošća privremeno je oduzeto 677 paklica cigareta i 14 kilograma sitno rezanog duhana, ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 5.751 KM.

Ovlaštena službenici iz regionalnog centra Banjaluka su od jednog fizičkog lica na području Sanskog Mosta privremeno oduzeli 13,5 kilograma rezanog duhana, procijenjen tržišne vrijednosti od 2.250 KM.

Oduzeta roba nije imala akcizne markice koje izdaje UIO. Protiv lica od kojih je oduzeta biće pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijalnu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD putem Programa EXBS.

Iz UIO su podsjetili da su kampanjom “Stop švercu” pozvali sve građane u BiH da na otvorenu liniju čiji je broj 080 02 06 07 potpuno besplatno i anonimno dojave savki oblike nezakonite trgovine i utaju indirektnih poreza.

Građanima koji su dojavili nezakonitu prodaju duvana i duvanskih prerađevina izkazana je zahvalnost, te su iz UIO i dalje sugerisali da građani pozivaju otvorenu liniju “Stop švercu, uz napomenuo da se prijave mogu poslati i putem imejl adrese: stop_svercu@uino.gov.ba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.