Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP ZHK

Oduzete krivotvorene novčanice na kojima piše “lažni novac” i “samo za filmsku upotrebu”

lazni novac – fena

Iz MUP-a su kazali kako u krivotvorene novčanice u apoenima od “10”, “20”, “50”, “100” i “200” maraka, kao i “50”, “100”, “200” i “500” eura

Više osoba s područja Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) dobrovoljno je predalo policijskim službenicima 132 komada krivotvorenog novca u različitim apoenima tokom kriminalističke istrage gdje su sudjelovali u svojstvu svjedoka.

Krivotvorene novčanice konvertibilnih maraka prepoznatljive su po natpisu “lažni novac” ispisanim pisanim slovima na prednjoj strani u donjem lijevom uglu novčanice, odnosno na mjestu gdje bi se trebao nalaziti potpis guvernera Centralne banke BiH, priopćeno je iz MUP-a ZHK.

Novčanice su također prepoznatljive prema natpisu “samo za filmsku upotrebu replika kopija” na mjestu gdje bi ustvari trebalo pisati “Centralna banka BiH”.

Uz konvertibilne marke falsificirane su i novčanice eura, a prepoznatljive su po natpisu “lažni novac” ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u gornjem lijevom kutu novčanice na mjestu gdje bi trebao biti potpis predsjednika Evropske središnje banke, kao i natpisu “samo za filmske potrebe – replica not for use” na mjestu gdje bi trebala stajati skraćenica Evropske središnje banke na jezicima zemalja članica Europske unije.

Iz MUP-a su kazali kako u krivotvorene novčanice u apoenima od “10”, “20”, “50”, “100” i “200” maraka, kao i “50”, “100”, “200” i “500” eura.

Apelirali su na građane da budu oprezni prilikom gotovinskog plaćanja te da obrate pažnju  na izgled novčanica, zbog mogućnosti da je dio krivotvorenih novčanica stavljen u opticaj u platnom prometu.