Crna hronika

uio

Oduzeti krijumčareni duhan i cigarete u vrijednosti od 180.000 KM

10/04/2020

Ti proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a bili su namijenjeni za prodaju na području Kantona Sarajevo

Bez obzira na vanrednu situaciju u kojoj se našla Bosna i Hercegovina uzrokovanu virusom Covid 19, službenici grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i dalje intenzivno provode aktivnosti na terenu.

Iz UIO preciziraju da su ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Sarajevo u nekoliko odvojenih akcija oduzeli 1.159 kg duhana i 648 paklica cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO.

Ukupna tržišna vrijednost akciznih proizvoda koji su trebali biti prodani na “crnom tržištu” u BiH iznosi 180.000 KM.

Postupajući po uputama dežurog tužioca Tužilaštva BiH, a na osnovu ranijih operativnih aktivnosti provedenih na terenu, ovlašteni službenici UIO izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području općine Ilidža te oduzeli 919,5 kg duhana i 648 paklica cigareta.

Ti proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a bili su namijenjeni za prodaju na području Kantona Sarajevo.

I na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, prilikom kontrole putničkog vozila, oduzeli su 120 kg rezanog sušenog duhana, koji je bio namjenjen za prodaju na “crnom tržištu”.

Protiv osoba od kojih su privremeno oduzeti ovi akcizni proizvodi bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.