Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podignuta optužnica

“Ogi” i “Kikili” na granici u Orašju uzimali novac i propuštali kamione bez provjere

——3 stupca colornvoosti

Optuženi se terete da su, zahtijevali i primili dar u vidu novca

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Gajić Ognjena, zv. “Ogi“, rođenog 1976. godine u Brčkom, službenika UIO BiH, uposlenog na poziciji carinika u Carinskom referatu Orašje, Mujkanović Adema, zv.“Kikili“, rođenog 1980. godine u Bosanskom Šamcu, službenika UIO BiH, uposlenog na poziciji šefa smjene u Carinskom referatu Orašje.

Optuženi se terete da su, zahtijevali i primili dar u vidu novca, kako bi izvršili propuštanje teretnog motornog vozila, sa proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom.

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.