Crna hronika

Poplave

Oglasili se iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a: “Situacija nije alarmantna”

12/05/2019

Šajić je naglasio da su institucije RS-a potpuno spremne za potencijalne opasnosti od poplava i da su svi nadležni za ovu oblast u potpunoj sinhronizaciji

Direktor žhidrometeorološkog zavoda RS-a Tomislav Šajić izjavio je da se večeras i sutra u pojedinim krajevima Republike Srpske očekuje povećana količina padavina, čak i do 160 litara po metru kvadratnom, ali da situacija nije alarmantna.

Šajić je naveo da su bujične poplave moguće u sjeverozapadnim područjima, koja su uvijek pod rizikom, i gdje je i predviđen najjači intezitet kišnih padavina, ali da to nije ni blizu situaciji iz maja 2014. godine. On je istakao da trenutna hidrološka i metereološka situacija u RS-u dosta povoljnija i optimističnija nego prije nekoliko dana, ali da su kritični periodi, kada je riječ o hidrološkoj situaciji, večeras i sutra.

– Tada očekujemo povećane količine padavina, čak i do 160 litara po kvadratnom metru i mogu se očekivati bujične poplave – rekao je Šajić za banjalučku Alternativnu televiziju.

On je dodao da se prati stanje vodostaja rijeka u Republici Srpskoj, koji su danas popodne bili u opadanju osim Vrbanje koja raste pomalo, ali je daleko ispod redovne kote odbrane od poplava.

Šajić je naglasio da su institucije RS-a potpuno spremne za potencijalne opasnosti od poplava i da su svi nadležni za ovu oblast u potpunoj sinhronizaciji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.