Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predložen pritvor

Oglasilo se Tužilaštvo: Kako su Rusi u Tuzli pokušali orobiti bankomat?

7

Ruski državljani čiji su inicijali V.Z. /27/ i V.B /26/ osumnjičeni su da su 26. oktobra rano ujutro u tuzlanskom naselju Slatina obili bankomat jedne banke

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je Općinskom sudu Tuzla da odredi jednomjesečni pritvor za dva ruska državljana zbog sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo računarska prevara u pokušaju.

Ruski državljani čiji su inicijali V.Z. /27/ i V.B /26/ osumnjičeni su da su 26. oktobra rano ujutro u tuzlanskom naselju Slatina obili bankomat jedne banke, a potom pokušali da unesu, oštete, izmijene ili prikriju računarske podatke ili utiču na ishod njihove elektronske obrade, u čemu ih je spriječio radnik obezbjeđenja.

Osumnjičeni su uhapšeni, obavljena je kriminalistička obrada, te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Prilikom pretresa ovih lica pronađena je oprema i laptop koji su koristili pri pokušaju računarske prevare, saopšteno je danas iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović kaže da postoji osnovana sumnja da su ova dva ruska državljana 26. oktobra 2020. godine u ranim jutarnjim satima u tuzlanskom naselju Slatina došli do bankomata jedne banke i upotrebom podesnog alata demontirali poklopac i načinili otvor u kojem se nalaze kablovi za kontrolu operativnog sistema.

“Nakon toga su pokušali da unesu, oštete, izmjene ili prikriju računarske podatke ili da utječu na ishod elektronske obrade podataka, u čemu su spriječeni od strane radnika zaštitarske agencije”, naveo je Arnautović.

Postupajući tužilac je donio naredbu o sprovođenju istrage i ispitao osumnjičene, a u toku je istraga u ovom predmetu.