Okončani pretresi u operativnoj akciji “Nasljednik”, uhapšene tri osobe (FOTO)

nasljednik 11

Pripadnici SIPA-e i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su 15. maja, u okviru operativne akcije kodnog naziva “Nasljednik”, izvršili pretrese lica, objekata i pokretnih stvari na ukupno pet lokacija; na jednoj lokaciji u Palama, dvije u Istočnom Sarajevu, jednoj lokaciji u Prnjavoru i jednoj u Banjaluci.

Pretresi su izvršeni na osnovu naredbe Suda BiH i Tužilaštva BiH, i tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti, koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičog djela „Organizovani kriminal“.

U toku pretesa privremeno su oduzeti sljedeći predmeti: oko 8837 g zeljaste materije koja izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuanu ili skunk, putničko motorno vozilo marke Škoda Fabia, Digitalna vaga, tri kartonske kutije sa 42 pakovanja težine od po 1 kg praškaste materije „Agrostemin“ koja ima upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji i koja je prokrijumčarena iz Republike Srbije riječnim tokom, 15 komada municije kalibra 7,9 mm, pet lovačkih patrona, dvije male kašike sa tragovima nepoznate materije, oko 1 kg nepoznate praškaste materije, mobilni telefoni, laptop, centralna računarska jedinica, skener, štampač, SIM kartice, nosači SIM kartica, pečati pravnih lica, poslovna dokumentacija, bankovne karice, fakture, lični dokumenti, interne evidencije, bilješke i drugo.

Prilikom vršenja pretresa, policijskim službenicima SIPA-e podršku je pružila Granična policija Bosne i Hercegovine, u vidu angažovanja službenog psa sa vodičem na jednoj lokaciji u Palama.

Tri lica su lišena slobode, te su nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, prema Sudu BiH uputit će prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene:

Lazarević Stjepana, zv. „Braco“, rođenog 1953. godine na Palama,
Segić Bojana, zv. „Debeli“, rođenog 1977. godine u Prnjavoru,
Tomić Vlastimira, zv. „Šuker-Šuca“, rođenog 1960. godine u Valjevu, Srbija.