Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Vedrana Puljića

Oliver Knezović ponovo oslobođen za pokušaj ubistva

oliver knezovic
Foto: Pixsell/ Arhiva

Neredi u Širokom Brijegu su se dogodili 4. oktobra 2009. Nakon tučnajve u pucnjavi ubijen je 24-godišnji Vedran Puljić, a povrijeđeno više osoba

Oliver Knezović je i na ponovljenom suđenju u petak na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno oslobođen za krivično djelo ‘Pokušaj ubistva’ vezano za slučaj navijačkih nereda 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu, prenosi Jabuka.tv.

Oslobađajuća presuda

Sudija Zoran Ivanišević ponovno je donio oslobađajuću presudu po pitanju pokušaja ubistva nakon što je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske krajem septembra 2023. godine vratio ovaj slučaj prvostupenom sudu.

Podsjećamo, Visoki kazneni sud RH je Knezoviću za opće opasnu radnju smanjio kaznu s četiri na dvije godine zatvora od kojih će jednu morati provesti u zatvoru dok je druga godina uslovna s rokom kušnje od tri godine.

Neredi u Širokom Brijegu su se dogodili 4. oktobra 2009. Nakon tučnajve u pucnjavi ubijen je 24-godišnji Vedran Puljić, a povrijeđeno više osoba.

Knezović je tokom nereda uzeo službeni pištolj jednog od policajaca koji su osiguravali utakmicu i ispalio više hitaca. Nakon toga se prijavio u širokobriješku policiju, da bi kasnije pobjegao i u pratnji advokata otišao u policijsku stanicu u Zagrebu.

Izmijenjena optužnica

U početku mu se sudilo za ubistvo Vedrana Puljića i još šest pokušaja ubistva, ali u septembru 2017. godine Županijsko državno odvjetništvo je nakon domaćeg vještačenja, izmijenilo optužnicu, pa ga se teretilo za dva djela – pokušaj ubistva, ne navodeći koga i dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom.

U obrazloženju prvostepene presude sudija Zoran Ivanišević je kazao da je više policajaca tokom postupka svjedočilo da je Knezović pucao u smjeru ljudi, a ne u zrak kako se branio, piše Bljesak.info.