Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opljačkani zlatar povećao nagradu za informacije o lopovima na 20.000 KM

zlatara

Deset dana od velike pljačke u Međugorju gdje su razbojnici pod okriljem noći upali u zlatarnicu „Matej“ na međugorskom kružnom toku te odnijeli sefove s pola miliona maraka u nakitu, pokradeni vlasnik Mladen Ćorić jučer je još čekao da policija privede lopove.

Neradni dani

Kaže da je bio zadovoljan kada su slučaj preuzeli inspektori iz kamene zgrade (nap.a grada MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona), no zasmetali su mu praznici i spajanje neradnih dana, te kaže kako ima dojam da se zadnjih dana uopće nije radilo na rasvijetljavanju njegova slučaja. Stoga je odlučio povećati iznos novčane nagrade koju je ranije nudio za korisne informacije koje će dovesti do hvatanja lopova.

„Možete li objaviti da povećavam nagradu, sada nudim 20 hiljada maraka za korisne informacije o lopovima“, jučer je rekao Ćorić.

Iz MUP-a HNK-a su ranije samo rekli kako intenzivno rade na slučaju, da imaju dobre indicije, te da će javnost biti blagovremeno obaviještena ako dođe do razotkrivanja ove krađe, jedne od najvećih u posljednje vrijeme u Hercegovini.

Podsjetimo, kradljivci su se dobro pripremili za upad u zlatarnicu u Međugorju. Najprije su u mostarskom naselju Ortiješ ukrali jedan Golf, a potom su se u tom autu pod okriljem noći sa subote na nedjelju (23. aprila) dovezli pred zlatarnicu, da bi udarajući čekićima i pajserima provalili unutra. Oko tri sata i sedamnaest minuta iza ponoći snimljeni su pred radnjom, a nakon što su upali unutra, van su iznijeli jedan, pa drugi sef u kojima se nalazilo pola miliona maraka u nakitu, te ih natovarili u Golf i odvezli se u noć.

Razbojnik šepao

“Ovo vozilo s kojim su se doveli u vlasništvu je jednog graničnog policajca. Ukrali su ga u Ortiješu. Ušli su u radnju pomoću pajsera i čekića. Ono što je najzanimljivije, jedan od tih što je ušao u radnju, on je visok oko metar i devedeset, šepa na jednu nogu, to se vidi na snimkama”, ispričao je ranije vlasnik opljačkane radnje koji je zamolio pomoć građana u razotkrivanju lopova.

Hoće li policajci privesti ovaj slučaj kraju ili će ovo biti samo jedna u nizu velikih pljački u Hercegovini ostaje za vidjeti. Podsjetimo, nikad nije otkriveno niti ko su razbojnici koji su pri pljački ubili Mikija Dedaja koji je pokušao spriječiti krađu zlata u bratovoj radnji 2012. godine u Međugorju.

Nije rasvijetljena niti pljačka od 5. oktobra 2010. godine kada su razbojnici presreli konvoj s novcem kod Gruda i oteli milionski plijen, tačnije oko 3,600.000 eura bez kovanica te 150.000 maraka, a nedavno je direktor FUP-a Dragan Lukač javno poručio da je istraga te pljačke uznemirila kriminalce.

Zanimljivo je i kako se pljačka u Međugorju dogodila neposredno nakon što je Lukač na konferenciji za medije opisujući rad i metode zastrašivanja kriminalnih grupa rekao da su one u BiH postale poput Cosa Nostre.