Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potraga za ubicom

Opsadno stanje, policajci naoružani do zuba tragaju za Edinom Gačićem

gacic

Policajci naoružani dugim cijevima raspoređeni su oko sela iznad naselja Podorašac, a najviše ih ima u selima Brđani, Zukići, Šunji i Grad

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ intenzivno tragaju za odbjeglim Edinom Gačićem /43/ koji je jutros u selu Podorašac kod Konjica ubio Sauda Sultanića /39/, a mjere bezbjednosti su pojačane, rečeno je Srni u kantonalnom MUP-u.

Policajci naoružani dugim cijevima raspoređeni su iznad naselja Podorašac, a najviše ih ima u selima Brđani, Zukići, Šunji i Grad.

U MUP-u kažu da su na području cijelog kantona podignute mjere bezbjednosti, jer je Gačić naoružan i opasan.

Portparol MUP-a HNK-a LJudevit Marić izjavio je Srni ranije danas da policija traga za Banjalučaninom nastanjenim u Konjicu čiji su inicijali E.G. /43/ za kojeg se sumnja da je u prodavnici u mjestu Podorašac vatrenim i hladnim oružjem ubio lice čiji su inicijali S.S, nakon čega je pobjegao.

Marić je rekao da se ubistvo dogodilo jutros u 7.30 sati.

Edin Gačić bio je pripadnik odreda “El mudžahid”, a prije ovog počinio je još dva ubistva.

Gačić je nekoliko mjeseci po završetku rata u BiH ubio saborca iz odreda “El mudžahid” Ismeta Gunića. Osuđen je na osam godina zatvora, a kada je odslužio više od dvije trećine kazne, stekao je pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Nakon što je pušten na vikend, Gačić je 25. augusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Zenici i u nju hladnokrvno ispalio dva hica.

Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Sredinom 2017. godine odslužio je ovu kaznu i izašao iz zatvora. Tada je navodno kupio kuću i nastanio se u konjičkom selu Brđani, jer je još kao maloljetnik bio u ratu na području Konjica.