Potraga za ubicom

Opsadno stanje, policajci naoružani do zuba tragaju za Edinom Gačićem

gacic

Policajci naoružani dugim cijevima raspoređeni su oko sela iznad naselja Podorašac, a najviše ih ima u selima Brđani, Zukići, Šunji i Grad

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ intenzivno tragaju za odbjeglim Edinom Gačićem /43/ koji je jutros u selu Podorašac kod Konjica ubio Sauda Sultanića /39/, a mjere bezbjednosti su pojačane, rečeno je Srni u kantonalnom MUP-u.

Policajci naoružani dugim cijevima raspoređeni su iznad naselja Podorašac, a najviše ih ima u selima Brđani, Zukići, Šunji i Grad.

U MUP-u kažu da su na području cijelog kantona podignute mjere bezbjednosti, jer je Gačić naoružan i opasan.

Portparol MUP-a HNK-a LJudevit Marić izjavio je Srni ranije danas da policija traga za Banjalučaninom nastanjenim u Konjicu čiji su inicijali E.G. /43/ za kojeg se sumnja da je u prodavnici u mjestu Podorašac vatrenim i hladnim oružjem ubio lice čiji su inicijali S.S, nakon čega je pobjegao.

Marić je rekao da se ubistvo dogodilo jutros u 7.30 sati.

Edin Gačić bio je pripadnik odreda “El mudžahid”, a prije ovog počinio je još dva ubistva.

Gačić je nekoliko mjeseci po završetku rata u BiH ubio saborca iz odreda “El mudžahid” Ismeta Gunića. Osuđen je na osam godina zatvora, a kada je odslužio više od dvije trećine kazne, stekao je pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Nakon što je pušten na vikend, Gačić je 25. augusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Zenici i u nju hladnokrvno ispalio dva hica.

Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Sredinom 2017. godine odslužio je ovu kaznu i izašao iz zatvora. Tada je navodno kupio kuću i nastanio se u konjičkom selu Brđani, jer je još kao maloljetnik bio u ratu na području Konjica.