Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasili se iz SIPA-e

Opsežna akcija SIPA-e: Filmski novac stavljali u promet, trgovali i drogom

sipa pixsell
16.09.2009., Sarajevo, BiH - U akciji koju je izvela Agencija za istrage i zastitu BiH (SIPA) pretresen je stan bivseg generala Armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovica, a pripadnici agencije jos uvijek se nalaze ispred zgrade u sarajevskom naselju Grbavica gdje Halilovic stanuje. Bivsi general nije uhapsen. Na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Bihacu i Konjicu po nalogu Tuziteljstva BiH uhicene su cetiri osobe: Nedzad Hodzic zvani John Wayne, Mensur Memic zvani Menta, Dzevad Salcin zvani Struja i Senad Hakalovic. Nesluzbeno se doznaje da su uhiceni ratni zapovjednici postrojbi osumnjiceni za ratni zlocin nad Hrvatima na podrucju konjicke Trusine. Photo: Zoran Grizelj/Vecernji list

Pretresi se vrše na više lokacija, na podučju Cazina i Velike Kladuše

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine koodinira rad na terenu policijskih službenika SIPA, kojima podršku pružaju pripadnici MUP-a USK, u vezi sa akcijom kodnog naziva “Film” usmjerenom prema tri osumnjičene osobe.

Pretresi se vrše na više lokacija, na podučju Cazina i Velike Kladuše.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizovana kriminalna grupa, vršili nezakonitu nabavku, skladištenje, skrivanje i dalje međunarodno krijumčarenje prema Hrvatskoj i zemljama EU, veće količine opojne droge marihuana –“skunk”.

Također, osumnjičeni se terete da su na području Cazina, Velike Kladuše i drugih mjesta, vršili nezakonito stavljanje u promet veće količine krivotvorenog novca, koji se koristi kao filmski rekvizit, čime su sebi pribavljali nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu drugim osobama.

Nakon što se aktivnosti okončaju, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je Tužilaštva BiH.