Crna hronika

Šćepan Dabović

Optuženi za krijumčarenje ilegalnih migranata sporazumno priznao krivicu

22/03/2019

Potpisivanjem sporazumnog priznanja, Dabović se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH

Šćepan Dabović, optužen za krijumčarenje ilegalnih migranata, sporazumno je priznao krivicu, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Dabović je priznao da je 11. 03. 2017. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, motornim vozilom prevozio osam osoba s područja Kosova koje nisu imale važeće i potrebne dokumente za ulazak u BiH, a ranije su ilegalno ušle iz Crne Gore na teritoriju Bosne i Hercegovine. Dabovića je otkrila i spriječila policija na području Trebinja.

U skladu sa sporazumom, za njega je predložena kazna zatvora od jedne godine, novčana kazna od 1.000 KM, kao i prošireno oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u različitim valutama, ukupnog iznosa oko 2.000 KM.

Predložena kazna je u skladu s ulogom, odgovornošću i težinom počinjenog krivičnog djela, navodi Tužilaštvo.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja, Dabović se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Šćepan Dabović je rođen 1955. godine i državljanin je Crne Gore.

Krivicu je sporazumno priznao u prisustvu advokata za krivično djelo krijumčarenja ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.