Optuženi za ubistvo trebinjskog kick-boksera tvrdi da ga u zatvoru truju

ratkovic-pikula-andric-1024×683
Radovan Andrić i Dako Pikula

Dako Pikula (29), optuženi za podstrekavanje na ubistvo trebinjskog kick-boksera Marka Đerića (25), ustvrdio je u banjalučkom Okružnom sudu da ga “u zatvoru truju lijekovima”, dok Miodrag Ivošević, advokat optuženog, tvrdi da je njegov klijent nesposoban za dalje suđenje, pišu Nezavisne novine.

Advokat je, stoga, zatražio da se izvrši psihijatrijsko vještačenje Pikule, a dok je to zahtijevao, Pikula ga je prekidao riječima da ga “truju raznim lijekovima” te da je “normalniji od normalnih”.

Zahtjev advokata odbila je sudija Vesna Stanković-Ćosović, koja tvrdi da dijagnoze zatvorskih ljekara, s kojim je u kontaktu, pokazuju da Pikula redovno prima terapiju te da nema zdravstvenih smetnji.

Nije to, međutim, bio kraj ovog “nadmudrivanja”, jer je potom Ivošević zatražio izuzeće sudije, o čemu će naknadno biti donesena odluka. Ivošević je, u konačnici, od Sudskog vijeća zatražio da ga razriješi dužnosti da brani Pikulu, te je rekao da se on i njegov branjenik ne slažu u nekim stvarima. Sutkinja je kazala da će taj zahtjev razmotriti.

Sudski proces protiv Pikule, inače nekadašnjeg šefa Kabineta trebinjskog gradonačelnika Slavka Vučurevića, prebačen je u Banju Luku, pošto je optuženi ujedno sin Milosava Pikule, sudije trebinjskog Okružnog suda. Nadležno tužilaštvo tereti Pikulu da je nagovorio optuženog Miljana Ratkovića da ubije kick-boksera.

Oružje kojim je izvršeno ubistvo, prema optužnici, sakrio je Radovan Andrić. Tokom ročišta saslušana je i Pikulina supruga Dejana Pikula, koja je ustvrila da njen muž nema ništa sa ubistvom, ali je i potvrdila da su ona i Pikula ranije imali sukob sa Đerićem. Trebalo je da budu saslušani i optuženi Ratković i Andrić, ali su njihovi advokati odustali od toga.