Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optuženi zbog krivotvorenja novčanica od 20 i 50 KM

Novac ilustracije

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za krivično djelo krivotvorenje novca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mirka Trivana, rođenog 1990. godine u Drvaru, državljanina BIH, i Aleksandra Budiše, rođenog 1993. godine u Kninu, državljanina BiH.

“Optuženi se terete da su u Kotor Varoši, 24. januara 2016. godine, počinili dvije krivično pravne radnje na način da su prethodno pribavili krivotvorene novčanice u apoenima od po 20 i 50 KM, za koje su znali da su krivotvorene te ih na osmišljen način stavljali u opticaj u namjeri da ih upotrijebe kao prave, nanoseći na taj način štetu građanima i pravnim subjektima”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su u dva navrata u ugostiteljskim objektima krivotvorene novčanice u apoenu od 50 KM stavili u promet, plaćajući račune za poručena pića, odnosno u drugom slučaju pokušali da plate radi dobivanja kusura u ispravnim novčanicama, kada su po dojavi građana zatečeni od strane ovlaštenih policijskih službenika.

Prilikom pretresa putničkog vozila u vlasništvu optuženog Mirka Trivana kojeg su obavile ovlaštene službene osobe CJB Banja Luka, pronađene su četiri krivotvorene novčanice, i to jedna u apoenu od 50 KM i tri novčanice u apoenima od 20 KM. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.