Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv osam osoba koji su na trgovini ljudima zaradili 5,8 miliona KM

sud bih2

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam lica koja se terete za organizovani kriminal i krivična djela počinjena na teritoriji BiH i Francuske, uključujući međunarodnu trgovinu ljudima i iskorištavanje žena, djece i maloljetnika za vršenje krađa i džeparenja u Parizu i drugim gradovima u Francuskoj.

U optužnici se navodi da je ovim krivičnim djelima stečena nezakonita imovinska korist od oko 5,8 miliona KM, kao i koruptivna krivična djela.

Optužnica je podignuta protiv Elvisa Salčinovića, Denisa Hamidovića, Tonija Hamidovića, Vehbije Salčinovića, Luke Hrustića, Kenana Frndića, Nedeljka Dakića i Božidara Trišića, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od 2012. do 2015. godine, kao organizovana kriminalna grupa učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju francuske, gdje su ih primoravali da vrše krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i bezbjednost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Tokom istrage je utvrđeno da su optuženi, putem davanja dara, mita ili drugih oblika koristi te zloupotrebama položaja ili ovlaštenja, nezakonito dobijali lične i putne dokumente licima koja su transportovali u Francusku radi činjenja krivičnih djela te je istragom obuhvaćen i V.H, službenik Ambasade BiH u Parizu.

V.H je ranije osuđen na osnovu sporazumnog priznanja krivice, kao i Trišić, koji se tereti da je zloupotrebom položaja, kao zaposleni u opštini Vlasenica, izdavao krivotvorena i nezakonita dokumenta licima koja su transportovana u Francusku.

Istragom je utvrđeno da nezakonita imovinska korist koja je stečena u ovom predmetu dostiže oko 5,8 miliona KM.

U ovoj operaciji je tokom istrage ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama u Francuskoj, jer je počinjenje navedenih krivičnih djela ozbiljno narušavalo bezbjednost građana u Francuskoj.

Tokom istrage službenici Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH boravili su u Parizu, pa će kolege iz policijskih struktura Francuske biti pozvane i kao svjedoci u ovom predmetu.

Optužene terete za krivična djela organizovanog kriminala, međunarodne trgovine ljudima, davanja dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenja isprava, pranja novca, davanje mita te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka i prezentovanjem oko 350 materijalnih dokaza prikupljenih u istrazi.