Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv sarajevskog “trkača” koji je usmrtio mladu prevoditeljicu iz Srbije

kerim-mudzelet-ostaje-iza-resetaka-17-saobracajnih-prekrsaja-u-19-mjeseci-_1434146737

Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Kerima Mudželeta (1995) koja ga tereti za teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa, odnosno što je početkom juna izazvao prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala državljanka Srbije Jelena Opričić (1989) iz Kladova, dok je teško ozlijeđen državljanin Njemačke Jorg Eisfteld Reschke (1984).

U optužnici koja je jučer upućena sucu za prethodni postupak Kantonalnog suda na potvrđivanje, navodi se da je optuženi ispred zgrade Predsjedništva BiH kao sudionik u prometu na putovima ne pridržavajući se prometnih propisa ugrozio javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, uslijed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe i teška tjelesna ozljeda druge osobe.

kerim_mudzelet_FB

Uz optužnicu, Tužiteljstvo je Sudu dostavilo i prijedlog za produženje pritvora Mudželetu koji mu je određen početkom juna zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti ista djela, ali i zbog uznemirenja javnosti. Mudželet se 9. juna u Peugeotu 206 (T75-O-547) kretao iz pravca centra grada prema Ilidži.

Očevici su pričali da se kretao brzinom od skoro 100 kilometara na sat krajnjom lijevom trakom Titove ulice. Došavši na raskrsnicu Titove i Dubrovačke ulice, zakačio je nogostup, odbio se i počeo zanositi.

cvijece-poginuloj-titova

Nakon 70-80 metara Mudželetov Peugeot našao se na trotoaru, odnosno tramvajskom stajalištu preko puta zgrade Predsjedništva BiH, gdje je pokosio pješakinju, a zatim udario u konstrukciju stajališta i kiosk. Uslijed udara, metalna konstrukcija je pala na Nijemca i ozlijedila ga, dok se Opričić našla ispod kotača vozila i preminula na mjestu, što je konstatirala ekipa hitne pomoći.

Jedan od pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji je bio u dežurni kod zgrade Predsjedništva, prvi je pritekao u pomoć unesrećenima i pozvao policiju i hitnu pomoć. Bili su angažirani i vatrogasci kako bi izvukli tijelo poginule ispod Peugeota.

kerim-printscreen

Ozlijeđeni Nijemac je prevezen u Kliničke centar Koševo gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede, odnosno serijsku frakturu rebara s lijeve strane, povreda plućne maramice i glave. Opričić i Reschke su došli u Sarajevo kako bi sudjelovali na konferenciji Francusko-njemačkog ureda za mlade (OFAJ). Opričić je živjela u Berlinu, a u Sarajevo je došla kako bi sudjelovala na ovoj konferenciji kao prevoditeljica.

Sedam dana prije ove stravične nezgode, Mudželet je navodno, sudjelovao u sudaru u Titovoj ulici kod Centralne banke. Tada je na svom Facebook profilu objavio tekst jednog portala s informacijom o tom sudaru uz komentar: „niste objavili sigurno zbog nesreće, nego da se vidi koliko mi je lijep autić“. Na njegovom Facebooku su se mogli vidjeti i mnogi drugi statusi gdje je izražavao svoju ljubav prema brzini.