Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Optužnica protiv šestorke koja je švercovala duhan i cigarete

sdu bih tuzilastvo

Optuženi su nanosili štetu budžetu i građanima BiH a za sebe sticali nezakonitu imovinsku korist

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Save Bjelogrlića, rođenog 1970. godine u Gacku, državljanina BiH, Lejle Bjelogrlić, rođene 1970. godine u Zenici, državljanke BiH, Ernada Pipića, rođenog 1975. godine u Jajcu, državljanina BiH, Amira Gudževića, rođenog 1972. godine u Sarajevu, državljanina BiH, Radislava Ivanovića, rođenog 1971. godine u Foči, državljanina BiH i Envera Bašića, rođenog 1958. godine u Mostaru, državljanina BiH.

Optuženi u predmetu kodnog naziva „Pat“ se terete da su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, od 13. jula 2016. do 2. aprila 2017. godine, kao članovi grupe ljudi nezakonito nabavljali, skladištili, prodavali i na druge načine stavljali u promet na teritoriji BiH akciznu robu – duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene kontrolnim markicama.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi Bjelogrlić, kao organizator i rukovodilac grupe, a kojoj su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi pristupili ostali članovi grupe, optuženi, imali jasno definisanu organizaciju posla u kojoj su uloge članova uglavnom podijeljene na dobavljače, kupce i saučesnike u rasturanju cigareta.

Optužnica navodi da je optuženi Bjelogrlić davao konkretne upute za organizaciju ovih nezakonitih aktivnosti u poduzimanju radnji nabavke, skadištenju i prodaji cigareta sa područja Hercegovine i njihovim daljim rasturanjem na području Sarajeva, Zenice i Foče za koju priliku je organizovao mrežu preprodavaca, a ostali članovi grupe prema uputama postupali u nabavci, dogovorima, preuzimanju, transportu, razmjeni cigareta i prodaji duhanskih prerađevina te skladištenju s ciljem konačne prodaje i stavljanja tih proizvoda u promet.

Na taj način optuženi su nanosili štetu budžetu i građanima BiH a za sebe sticali nezakonitu imovinsku korist.

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je i privremeno oduzeta velika količina različitih vrsta cigareta bez akciznih markica i rezanog duhana.

Optuženima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249., u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. i nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.