Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Optužnica protiv tri osobe zbog trgovine vojnom opremom i oružjem

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv triju osoba za neovlašteni međunarodni promet vojnom opremom i oružjem.

Optužnica je podignuta protiv Saše Denića, rođenog 1985. godine u Aleksincu, R Srbija, državljanina R Srbije, Elvisa Tahirovića, rođenog 1989. godine u Travniku, državljaninа BiH, i Besima Tahirovića, rođenog 1994. godine u Vitezu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su od marta do novembra prošle godine, u namjeri vođeni zajedničkim interesom, u dogovoru s osobom iz Italije kao organizatorom i rukovodiocem grupe za organizovani kriminal, postali pripadnici grupe u kojoj su na odlučujući način doprinosili njenom djelovanju.

Navedena grupa je organizovana radi krijumčarenja i posredovanja u prometu oružja ili vojne opreme bez dozvole propisane zakonom Bosne i Hercegovine, te u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Optuženi se terete da su u pet navrata, i to s područja Bosne i Hercegovine na područje Italije, po prethodno ostvarenom dogovoru sa osobom iz Italije, preko državne granice ilegalno prevezli veću količinu oružja i municije, i to automatskih pušaka i pištolja, za određenu novčanu naknadu u visini naknade po komadu u iznosu od 500 do 1.000 eura.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Tužilaštvo BiH provodi istrage u saradnji sa zemljama EU, kako bi se spriječilo krijumčarenje naoružanja iz Bosne i Hercegovine s ciljem njegove upotrebe u izvršenju krivičnih djela na području EU.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.