Organizator ubistva dobacivao žrtvinom ocu

ratkovic-pikula

Dako Pikula (29), optužen za planiranje i organiziranje ubistva trebinjskog kik boksera Marka Đerića (25), u banjalučkom Okružnom sudu dobacivao je žrtvinom ocu Slobodanu Đeriću.

On je nakon što je predsjednik sudskog vijeća Vesna Stanković – Ćosović upitala Slobodana da li traži nadoknadu troškova dolaska na Sud, dobacio da će mu on platiti samo da mu ne maltretira porodicu.

Slobodan Đerić je kazao da je Pikulino dobacivanje shvatio kao provokaciju, ali nije želio da se prepire.

Osim Pikule za ubistvo su optuženi još Miljan Ratković (29) koji se također tereti za organiziranje i planiranje zločina i Radovan Andrić kojeg optužnica tereti za pomaganje u zločinu. Dokazni postupak u ovom slučaju jučer je završen i trebale su da budu iznesene završne riječi, ali su advoikati optuženih zatražili odgodu. Istakli su da im je zbog izmjenjene optužnice potrebno više vremena za pripremu. Sud je to prihvatio pa je suđenje odgođeno za 20. decembar.

Tužitelj Miodrag Bajić kazao je da je spreman na davanje završnih riječi i Sudu je dostavio spisak troškova u iznosu od 10.944 marke.

Prema izmijenjenoj optužnici Pikula i Ratković zločin su dogovorili između 17. i 24. maja kada je Đerić ubijen. To su učinili jer su željeli da se osvete Đeriću. U optužnici se navodi da su prije zločina od nepoznate osobe nabavili automatsku pušku. Ratković je sa Rajkom Bovanom dogovorio da mu javi kada Đerić krene kući iz noćnog kluba “Merlot” gdje je radio. Bovan je tog kobnog 24. maja prošle godine Ratkoviću poslao SMS poruku “Ok i ja idem kući”, a što je značilo da je žrtva krenula. Ratković je nakon toga otišao u trebinjsku ulicu Miloša Obilića gdje sačekao Đerića do 3.25 sati i usmrtio ga ispaljenim hicima iz puške.