Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orić i Muhić: Optuženi nisu bili u Lolićima i Kunjarcu

naser oric

Svjedok Odbrane Nasera Orića i Sabahudina Muhića kazao je da niko od vojnika iz Srebrenice nije mogao doći do Konjević Polja, jer je komunikacija sa Srebrenicom prekinuta 29. maja 1992. godine, a srpske snage kontrolisale su sela između.

Džemal Bećirović kazao je da Orića i Muhića poznaje još od prije rata, te potvrdio da u pomenutom periodu oni nisu mogli biti u selu Lolići kod Konjević Polja, zbog prekida komunikacije sa Srebrenicom, detektor.ba.

“Nasera Orića prvi put sam vidio u jesen 1991. godine a upoznao 7. januara 1993. godine, kada je pala Kravica. Niko od naših boraca nije mogao doći da nam pomogne iz Srebrenice, jer smo bili u potpunom okruženju srpskih snaga”, kazao je Bećirović, koji je tokom ratnih dešavanja na području Konjević Polja radio na organizaciji seoskih straža.

Na pitanje braniteljice Sabine Mehić, da li je krajem maja 1992. godine Sabahudin Muhić boravio na području između Sandića i Lolića, svjedok je negativno odgovorio.

Svjedok je ispričao da je 29. maja prilikom izviđanja linije u Kamenici, primijetio transportere, tenkove i druga vozila Vojske Republike Srpske (VRS), kako pokušavaju probiti barikade na ulazu u Loliće.

“Iz pravca Kravice čula se buka.  Tenkovi, transporteri, autobusi i kamioni puni srpske vojske probili su prvu barikadu, a na drugoj su zaustavljeni. Na tenku su sa megafona pozivani svi da se predaju, a srpskoj vojsci je naređeno da sravni sve kuće iz kojih se začuju pucnji”, ispričao je svjedok.

Dodao je da je pozive sa megafona upućivao Miroslav Deronjić kojeg je prepoznao po glasu, te Milutin Milošević, kojeg su pripadnici seoske straže tada ubili.

“Nisam znao ime drugog vojnika koji je pozivao na predaju i paljenje kuća, ali sam kasnije saznao da se radi o Miloševiću. On je i ukopan na lokalitetu pored rijeke Kravice, jer koliko je meni poznato, niko od njegovih boraca i članova porodice nije ga tražio tada”, kazao je Bećirović.

Naser Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH, a Muhić pripadnik tih snaga.

Drugi svjedok Odbrana Jasmin Sinanović je kazao da Orić i Muhić nisu učestvovali u borbama između TO Poloznik i srpskih snaga koje su se odvijale u decembru 1992., potvrdivši da je on učestvovao u akciji na Kunjarcu.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. april.