Crna hronika

Oskrnavio osam grobalja u Žepču: Krao križeve, svjećnjake, oluke…

06/05/2016

Jedna osoba je uhapšena u Žepču zbog sumnje da je izvršila više krađa na grobljima, te kasnije ukradeno prodavala u Zavidovićima.

U proteklom periodu, na području u nadležnosti Policijske stanice Žepče, izvršeno je više krivičnih djela krađa sa mjesnih grobalja u naseljima: Vinište, Osova, Milišić, Vrbica, Debelo Brdo, Brezici, Matijevića Brdo i Globarica (Devetine).

Prilikom činjenja ovih krivičnih djela, sa nadgrobnih spomenika skidani su i otuđivani mesingani dijelovi: križevi, svijećnjaci, vaze, lampinjoni, okvirovi slika i kipovi, a sa mjesnog groblja u Brezicima u tri navrata otuđeni su bakreni oluci i limovi sa kapele.

Policija je uspjela ući u trag počinitelju, a potom ga i lišila slobode.

Zbog sumnje da je počinio navedena krivična djela, od strane policijskih službenika lišeno je slobode lice P.K. iz Zavidovića.

Tokom kriminalističke obrade potvrđena je opravdanost sumnji, te je utvrđeno da je navedeno lice vršilo navedena krivična djela radi pribavljanja imovinske koristi na način da je otuđene mesingane i bakrene dijelova sa grobalja prodavalo na području Zavidovića, licima koja vrše preprodaju sekundarnih sirovina. Izvršenim provjerama, od strane policijskih službenika kod navedenih lica pronađen je manji dio otuđenih mesinganih predmeta. Izvršen je i pretres stana u kojem živi lice P.K. i tom prilikom su pronađeni neki ukradeni predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku na rasvjetljavanju krivičnih djela izvršenih na navedenim grobljima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.