brčko distrikt

Osman nakon svađe ispalio dva metka u čovjeka, jedan ga je pogodio u stomak. Osuđen je

brčko policija
Foto: Pixsell/Arhiv
Ilustracija

Pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Osmana Husejnovića (34) optuženog da je prije dvije godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti N. A.

Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom Distrikta, Husejnović je za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i pol godina zatvora, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

Detalji slučaja

Kako se navodi, Husejnović je optužen da je 10. marta 2021. godine oko 3 sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta Omer prom, iz pištolja kojeg je ilegalno posjedovao pucao na N. A. u namjeri da ga liši života.

“Husejnoviću se stavlja na teret da je na oštećenog, koji se tu dovezao i zaustavivši automobil kod navedenog objekta krenuo prema njemu, ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne ozlijede opasne po život. Nakon toga, on se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni prevezen u brčanski medicinski centar”, navodi se u optužnici.

Rasprava pa pucnji

Pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

“Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija i odmah ga predala Tužiteljstvu koje je zbog opasnosti od bjekstva predložilo sudu da mu odredi pritvor. Nakon provedene istrage, Tužiteljstvo je podiglo optužnicu tereteći Husejnovića za krivično djelo ubistva u pokušaju, kao i za krivično djelo neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje”, naveli su iz Tužiteljstva.

Prema održanom glavnom pretresu, on je pred Osnovnim sudom nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci.

Oduzeto mu oružje

Za pokušaj ubistva optuženom je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci.

Na prijedlog Tužiteljstva, izrečena mu je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta – pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, koji će se uništiti u skladu s presudom.

Jednako kao i Tužiteljstvo, presudu Osnovnog suda optuženi može pobijati žalbom, zaključeno je u priopćenju.