Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuđen Abdija Osmanović koji je držao ženu u ropstvu

Abdija Osmanovic

Abdija Osmanović (48) iz Živinica, koji je optužen da je ženu sa blagom mentalnom retardacijom držao u seksualnom i radničkom ropstvu te ju mučio, zlostavljao i ponižavao, danas je na Sudu BiH nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci, javlja Bportal.

Osmanović se prema optužnici tereti da je tokom 2013. i 2014. godine u ropskom odnosu držao A. S., osobu s blagom retardacijom, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata. Nesretnoj djevojci je potom ograničio svako kratanje, držao je zatvorenu u kući i odvodio je na različita mjesta na području Živinica i Bihaća i tjerao je da za njega prosi i donosi mu novac.

Optuženi je, navodi se dalje u optužnici, A. S. višestruko zlostavljao na izuzetno surov način, te ukoliko nije bio zadovoljan iznosom novca koji je isprosila, brutalno je fizički i psihički zlostavljao. Sve navedeno je na A. S. ostavilo trajne fizičke ozljede i zdravstvene posljedice.

Pored navedenog, Osmanović je nesretnu djevojku držao u uslovima koji nisu dostojni za ljudsko biće, tjerao je da spava i jede na podu, stoji u optužnici, zlostavljajući je na izuzetno teške načine.