Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuđeni ubica iz Breze Hasib Redžo sada odgovara i za smrt pješakinje

Kantonalni-Sud123

Suđenje Hasibu Redži (1961) iz Breze, kojeg optužnica tereti za teška krivična djela protiv sigurnost javnog prometa, odnosno izazivanje udesa u kojem je smrtno stradala Samra Aliefendić (1991), te ne ukazivanja pomoći ozlijeđenoj osobi u saobraćajnoj nesreći, počelo je jučer u sarajevskom kantonalnom sudu čitanjem optužnice, uvodnim riječima Tužiteljstva, ali i saslušanjem prvih svjedoka, prenosi Dnevni list.

Redžo je, stoji u optužnici, 19. januara na dionici Ilijaš – Gornja Luka upravljao Golfom A-4 (E70-T-042) bez položenog vozačkog ispita i sa 1,8 promila alkohola u organizmu, svjestan da u takvom stanju može ugroziti javni saobraćaj i sudionike u njemu. Pri tome se u Golfu kretao prekoračenom brzinom od 70 kilometara na sat, iako je u naseljenom mjestu dozvoljena brzina od 50 kilometara po satu.

Na raskrsnici u ulici Bosanski put nije obratio pažnju na pješake, nakon čega je udario i oborio na tlo Aliefendićevu, nanijevši joj teške ozljede. Redžo se nakon udesa udaljio sa Golfom, da bi ga kasnije uhapsila policija, dok je Aliefendić preminula nedugo po prijemu u bolnicu Koševo.

Nakon što je pročitao optužnicu i naveo dokaze na kojima je ona bazirana, tužitelj Mladen Vukojičić je u uvodnoj riječi kratko kazao da će optužba van razumne sumnje dokazati da je optuženi počinio djela koja su mu stavljena na teret, a koja su, naglasio je, imala za posljedicu smrt mlade osobe.

Redžin advokat Jasmir Muratović je iskoristio pravo da ne iznosi uvodne riječi, ali je dodao kako će odbrana nastojati rasvijetliti sporne činjenice koje su navedene u optužnom aktu. Potom je iskaz dao Amar Burić, mladić preminule, koji je bio sa njom u trenutku udesa, jer su se, kako kaže, vraćali sa kafe.

“Bila je zima i Samrina ruka je bila u mom džepu. Odjednom se začuo udar, Samra pada na tlo i ispada mi iz ruku. Trenutak udara nisam vidio, ali jesam sivi Golf A-4 kako se zaustavlja 10-ak metara od nas. Nije bilo drugih vozila. Dotrčali su zaštitari iz Željezare, mislim da su oni zvali hitnu pomoć. Vozač iz sivog Golfa se šetao okolo, izgledao je kao da ne može da stoji na nogama”, ispričao je svjedok, te dodao kako su djevojku namjeravali da stave u BMW i krenu u susret vozilu hitne pomoći. Prije nego su ozlijeđenu Samru unijeli u vozilo, vozač Golfa je, prema njegovim riječima, sjeo u vozilo i udaljio se.

“Bio je neki čovjek u drugom Golfu i zamolio sam ga da obavijesti policiju i prati to vozilo, a on je krenuo za njim. Vratio se brzo i rekao da je policija našla vozača sivog Golfa“, rekao je Burić.

Optuženi je tokom unakrsnog ispitivanja naveo da je djevojka bila na haubi njegovog automobila, i da je pala kada je počeo kočiti, te upitao Burića da li je u dva ili tri navrata u revoltu atakovao na njega, što je svjedok negirao. Iskaz je dao i Samrin otac Sead Aliefendić koji je kratko kazao da se pridružuje kaznenom gonjenju optuženog.

Predsjedavajući Vijeća Igor Todorović nastavak suđenja je zakazao za 25. avgust. Prilikom uzimanja ličnih podataka optuženi Redžo je jučer u sudnici izjavio da je osuđivan zbog ubistva.

Vrhovni sud FBiH je 2005. potvrdio prvostepenu presudu kojom je osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva i ubistva na mah u naselju Dabravine, koje se nalazi između Vareša i Breze 2000. godine.